Help de keizer komt!

Nederland heeft vanaf zaterdag Turks Museum

Den Haag is vanaf zaterdag een museum rijker. Op die dag wordt in de hofstad namelijk het Turks Museum geopend. In 2007 nam een groep Haagse tweede generatie Turken het initiatief om de geschiedenis van de eerste gastarbeiders, hun ouders, bekend te maken aan een breed publiek.

Ahitname uit 1612, verdrag tussen Nederland en het Ottomaanse Rijk – Nationaal Archief
Vijf jaar later wordt er in Den Haag een museum geopend. Het Turks Museum Nederland zegt op verschillende manieren een bijdrage te willen leveren aan de “gemeenschappelijke cultuur en levenswijze” die in Nederland aan het ontstaan is. Vanuit het museum zal ook onderzoek gedaan worden naar de Turks-Nederlandse betrekkingen en de immigrantenhistorie.

Door het tentoonstellen van documenten, foto’s en brieven wil het museum onder meer de geschiedenis van de eerste immigranten zichtbaar maken en overdragen aan de komende generatie.

Historie

In 2012 wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat Nederland en Turkije precies vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met elkaar onderhouden. In 1612 bood de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse sultan aan. Van de sultan, Ahmed I, kregen we de Nederlanders toen het recht om handel te drijven in het Ottomaanse Rijk. Dit werd vastgelegd in een zogenaamde ‘ahitname’.

- advertentie -

De Ottomanen erkenden Nederland in 1648 als eerste als land. Ruim tweehonderd jaar later, in 1859, kwam Yahya Karaca Pasa als eerste Turkse ambassadeur naar Nederland. In 1923 erkende Nederland als eerste land de nieuwe Turkse Republiek.

Toen West-Europa in de jaren zestig met een groot arbeidstekort kampte, kwam er een stroom van buitenlandse migranten op gang en vestigden de eerste Turken zich in Nederland. Vandaag de dag bestaat de Turkse gemeenschap in Nederland uit ongeveer 400.000 personen. Het is daarmee de op twee na grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Nederland. Het Turks Museum:

“Ondanks de oorspronkelijke verschillen tussen de twee bevolkingsgroepen is er een gemeenschappelijke cultuur aan het ontstaan waarin beide bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. De interesse in elkaars cultuur en traditie neemt steeds toe. De wederzijdse beïnvloeding in culturele waarden en normen is merkbaar.”

Het Turks Museum is te vinden aan het Westhovenplein 125 in Den Haag.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: