Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2017

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 2 | Signalementen week 4 >>>

Selectie week 3

Een zwitsers leven in de TropenEen Zwitsers leven in de Tropen Bert Bakker – € 24.95

Vierhonderd jaar geleden verliet Elie Ripon zijn woonplaats Lausanne om als huursoldaat in den vreemde te gaan dienen. Bijna tien jaar lang zwierf hij over de wereldzeeën, eerst als walvisvaarder en daarna als officier, piraat, diplomaat en spion in dienst van de VOC. Eenmaal in Azië aangeland, viel hij met zijn neus in de boter. Overal waar tussen 1619 en 1626 oorlog gevoerd werd, vocht hij mee. Na terugkeer in Zwitserland, met een lijf vol littekens, zette deze vechtersbaas annex rasverteller zijn unieke belevenissen op papier, met waardevolle kennis over landen en volken, gelardeerd met kleurrijke verzinsels.
Lees: Avonturen van een Zwitserse kapitein bij de VOC (1618-1626) | De lotgevallen van een Zwitserse vechtersbaas in dienst van de VOC | Meer informatie / bestellen

België. Een ménage à troisBelgië. Een ménage à trois Epo – € 34.90

Als het over Wallonië gaat, is Guido Fonteyn misschien wel onze best geïnformeerde publicist. Hij was jarenlang de enige Vlaamse journalist onder de taalgrens, werd gekust door José Happart, kent de mensen, de volkshuizen, de wijken en de verhalen. Die desem zit ook in zijn werk. Hij tuft rond in zijn oude Volga, observeert de omgeving, houdt af en toe halt om een Chimay te drinken en vindt vergeten pareltjes in stoffige antiekwinkeltjes. Deze unieke box bundelt drie van zijn essentiële boeken: Over de taalgrens, Grensgebied en Vlaanderen, Brussel, Wallonië. Samen bieden ze een averechtse wandeling doorheen de geschiedenis van het complexe land.
Lees: Een caleidoscopische geschiedenis van België | Meer informatie / bestellen

de Nederlandse paus - Twan GeurtsDe Nederlandse paus Balans – € 27.50

Adrianus van Utrecht was de zoon van een scheepstimmerman uit Utrecht. Hij werd theoloog, rector van de universiteit van Leuven, opvoeder van Karel v en diens stadhouder in Spanje. Hij was een leermeester van Erasmus en botste met Luther. Het was een onwaarschijnlijke levensloop voor iemand van zijn afkomst. Hij bereidde in Spanje een oorlog voor tegen de Fransen toen de kardinalen in Rome hem in januari 1522 na een eindeloos conclaaf onverwacht tot nieuwe paus kozen. Zuchtend aanvaardde hij dit goddelijke lot. De reis naar het Vaticaan was lang en gevaarlijk, en eenmaal aangekomen wachtte hem een bijna bovenmenselijke opdracht. De kerk balanceerde financieel en moreel op de rand van de afgrond.
Lees: Paus zocht steun bij Erasmus in strijd tegen Luther | Meer informatie / bestellen

Berlijn 1936  Een zomer in Hitlers DuitslandBerlijn 1936. Een zomer in Hitlers Duitsland Ambo|Anthos – € 22.99

In de zomer van 1936 staat Berlijn in het teken van de Olympische Spelen. Tienduizenden gasten uit de hele wereld stromen naar de Duitse hoofdstad, die door de nazi’s als een kosmopolitische metropool wordt gepresenteerd. De borden met ‘JUDEN VERBOTEN’ zijn tijdelijk verdwenen en in plaats van het Horst Wessellied klinkt er swing en jazz door de straten. In dit boek schetst Oliver Hilmes deze korte rustige periode in de nazitijd, aan de hand van enkele portretten van zowel historische figuren als gewone mensen. De Amerikaanse journalist Thomas Wolfe drinkt nog een borrel in een café en Joseph Goebbels vermoedt dat zijn vrouw een affaire heeft.
Lees: Schone schijn in Berlijn | Meer informatie / bestellen

In een Romeins klaslokaalIn een Romeins klaslokaal Athenaeum – € 17.50

Hoe leerden kleine jongetjes (en meisjes) in het oude Rome Latijn? Hoe leerden ze schrijven, lezen, rekenen? In een Romeins klaslokaal bevat vrijwel onbekende, maar gegarandeerd echte, antieke schoolteksten waaruit Romeinse kinderen hun kennis opdeden. De teksten geven tegelijkertijd een levendig beeld van de school, de bank, de rechtbank, het middageten en het diner en het bezoek aan het badhuis. Alle teksten worden in hun context geplaatst, en zo leert de lezer, samen met de Romeinse schooljeugd, het dagelijks leven kennen van tweeduizend jaar geleden.
Meer informatie / bestellen

Keerpunten van de Russische RevolutieKeerpunten van de Russische Revolutie Omniboek – € 27.50

In het Communistisch Manifest van 1848 beschreven Karl Marx en Friedrich Engels hoe de klassenstrijd onvermijdelijk zou leiden tot het ontstaan van een communistische heilstaat. Tony Brenton en een keur aan historici beantwoorden de vraag: was dit allemaal wel zo onvermijdelijk? Een geschiedenis over keerpunten in de Russische Revolutie en de geschiedenis van de Sovjet-Unie, precies honderd jaar na de Russische Revoluties. Sir Tony Brenton was van 2004 tot 2008 ambassadeur in Moskou. De overige bijdragen in de bundel zijn geschreven door dertien vooraanstaande wetenschappers, onder wie Richard Pipes, Dominic Lieven en Orlando Figes.
Meer informatie / bestellen

Ali  Koning van de wereldAli. Koning van de wereld Spectrum – € 25.00

Er waren meer sporthelden die de wereld in vervoering brachten, zoals Pele in het voetbal en en Babe Ruth in het honkbal, maar toen Cassius Clay in de jaren vijftig zijn eerste overwinningen in de ring boekte, stond er een atleet op die zijn weerga niet kende. Als Muhammad Ali werd hij een van de bekendste gezichten van de eeuw. Hij was een lichtvoetige atleet en entertainer. Hij was een spiegel van zijn tijd, een dynamische figuur in de rassenstrijd en politieke beweging van de jaren zestig. Dit boek is een tijdloos monument voor een van de grootste sporters van de twintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

Voorbij Band of BrothersVoorbij Band of Brothers Boekerij – € 15.00

Tijdens de aanval op de stranden van Normandië nam Dick Winters het commando van Easy Company over, het 506e Parachute Infantry Regiment. Hij leidde hen langs de grote veldslagen van de oorlog en de verovering van Hitlers Adelaarsnest, en klom op tot de rang van majoor. Nadat hij en zijn soldaten vereeuwigd waren in Stephen Ambrose’Band of Brothers en de gelijknamige tv-serie van Steven Spielberg, verbreekt Dick Winters voor het eerst in zestig jaar het zwijgen om zijn verhaal te vertellen. Grote delen van Voorbij Band of Brothers zijn gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd materiaal van Dick Winters zelf en zijn medestrijders. Het boek bevat ook unieke foto’s uit zijn persoonlijke collectie.
Meer informatie / bestellen

Het aanzien van 2016Het aanzien van 2016 Spectrum – € 19.99

In dit boek geeft Han van Bree het overzicht van twaalf maanden wereldnieuws op zijn veel geprezen en bekende manier: direct, verhelderend en met de nodige humor. Het resultaat is een kleurrijk en onvergetelijk tijdsbeeld van 2016. Het was een jaar vol hartverscheurend en aangrijpend nieuws, zoals de aanslagen in Nice, Brussel en Berlijn, de strijd tegen IS, de voortzetting van de oorlog in Syrië en de aanhoudende vluchtelingenproblematiek.
Meer informatie / bestellen

Het mirakel van AmsterdamHet mirakel van Amsterdam Bert Bakker – € 29.99

De Stille Omgang is een goed bewaard Amsterdams geheim. Elk jaar trekt medio maart een nachtelijke stoet van duizenden mannen en vrouwen zwijgend door de oude binnenstad. Dit ritueel gaat terug op het Mirakel van Amsterdam, een hostiewonder uit 1345. Op de plaats waar dit gebeurde, een huis in de Kalverstraat, bouwde men een fraaie kapel, de Heilige Stede. Pelgrims stroomden toe en bedevaart bracht welvaart. Het Mirakel van Amsterdam biedt een nieuwe kijk op een omstreden en fascinerend onderdeel van de Amsterdamse en Nederlandse cultuur- en religiegeschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Piet Akkerman. Van Antwerpse vakbondsleider tot spanjestrijderPiet Akkerman. Van Antwerpse vakbondsleider tot spanjestrijder ABVV – € 20.00

Op oudejaarsavond 1936 wordt Madrid belaagd door rechtse militairen die sinds 18 juli een oorlog begonnen tegen de gevestigde regering van de Spaanse republiek. De Antwerpse antifascist Piet ‘Israël’ Akkerman voert als politiek commissaris van zijn bataljon zijn manschappen aan en wordt dodelijk getroffen. Hij werd amper 23 jaar oud. Ondanks die jonge leeftijd had Piet Akkerman er al andere gevechten op zitten. De zoon van Joodse migranten uit Polen werd een bezielend stakingsleider en een vastberaden vechter voor een betere wereld.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 2 | Signalementen week 4 >>>

×