Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 27) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 26

Selectie week 27


  • De Cleopatra’s

    De vergeten koninginnen van Egypte
    Er was niet één Cleopatra, er waren nog zes andere Egyptische koninginnen met die naam. De Cleopatra’s waren Grieks-sprekende afstammelingen van Ptolemaeus, de generaal die samen met Alexander de Grote Egypte veroverde. Deze koninginnen waren nauw verwant als moeders, dochters, zusters, halfzusters en nichtjes.

    Bekijk boek



  • De liederlijke middeleeuwen

    De andere kant van de mythe
    De middeleeuwen van ridders en jonkvrouwen, lieflijke liederen van minnezangers zijn het resultaat van al te brave beeldvorming en in grote lijnen een concept van de negentiende eeuw. Jef Jansens schraapt het laagje zoet glazuur van de mythe. De middeleeuwse cultuur laat, in woord en beeld, een rauwere werkelijkheid doorschemeren. De teksten met diepreligieuze gebeden bevinden zich in het gezelschap van poepende jongeren en verleidelijke naakten.

    Bekijk boek



  • Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

    Van de prehistorie tot nu
    In de loop van de geschiedenis heeft de mens altijd kruimels achtergelaten die ons een hint geven van hoe het leven er vroeger uitzag. Van de prehistorie tot nu onthullen voorwerpen een originele blik op het gebied dat zich uitstrekt van de Ardennen tot de Noordzee.

    Bespreking: Voorwerpen Vertellen Verhalen

    Bekijk boek



  • Een volk dat voor tirannen zwicht…

    De oorlog van Henk van Randwijk
    Een uitgebreide verkenning van Henk van Randwijks invloedrijke rol als leider in het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn prominente rol in het publieke debat na de oorlog.

    Bespreking: Peter Bak schreef boek over ‘één van de beste boeken over de Duitse bezetting’

    Bekijk boek



  • Friezen in Rome (roman)

    Fries historicus Atte Sixma werkt op het Academisch Instituut te Rome, omringd door diverse wetenschappers en kunstenaars, aan een onderzoek naar Friese strijders voor keizers en het Vaticaan. Zijn aanwezigheid loopt uit de hand. Lastige vragen uit het Leeuwarder thuisfront brengen hem steeds verder in het nauw, en pesterijen door collega-fellows en seksuele escapades helpen niet mee. Alles staat op losse schroeven. Heeft het Friese volk eigenlijk wel bestaan? En Sixma zelf… Is hij nog te redden?

    Bekijk boek



  • Iteko

    Het leven van Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856)
    Margaretha Jacoba ‘Iteko’ de Neufville zou een van de populairste schrijfsters van de eerste helft van de negentiende eeuw worden, maar in 1803 was haar hart vooral vol van liefde voor Henri Smissaert. Een ongelukkige liefde, want van haar vader mocht de welgestelde Iteko niet met hem trouwen.

    Bekijk boek



  • Jacob Israël de Haan in het Palestijnse labyrint, 1919-1924

    Jacob Israël de Haan was romanschrijver, dichter en jurist. Hij bekeerde zich tot het zionisme en emigreerde in 1919 naar Palestina als correspondent voor het Algemeen Handelsblad. Zijn feuilletons schetsen een levendig beeld van de politieke situatie en het leven van alledag in het nieuwe Joods Nationaal Tehuis, dat zich dankzij de Balfour Declaratie in Palestina ontwikkelde.

    Bekijk boek



  • Kandinsky

    Pionier van de abstracte kunst
    Wassily Kandinsky (Moskou 1866-Parijs 1944) is van niet te onderschatten betekenis geweest voor de kunst. Zijn ontwikkeling verliep van figuratief, bijna impressionistisch werk, naar een organische, hybride vormentaal. Dit boek laat de artistieke weg van de Russisch-Franse kunstenaar zien. Hij was een van de pioniers van de abstracte kunst die de kunstwereld op zijn kop zette.

    Bekijk boek



  • Meesters van de straat

    Strijd om de publieke ruimte in Antwerpen, 1884-1936
    Voor zijn inwoners leek Antwerpen in 1884 wel een nieuwe stad: de oude stadsmuren waren verdwenen, nieuwe stadsdelen waren ontwikkeld, het aantal bewoners was in twintig jaar tijd verdubbeld en de voormalige provinciehaven was na de Nederlandse deblokkade van de Schelde op weg om een van de grootste continentale havens te worden.

    Bespreking: Meesters van de Antwerpse straten

    Bekijk boek



  • Opstand

    De populistische revolte en de strijd om de ziel van het Westen
    In zowel Europa als de Verenigde Staten kleuren zogeheten nationaalpopulistische bewegingen alweer enige tijd het politieke landschap. Gebruikmakend van de ontstane onrust over immigratie en verlies van identiteit, kwamen op tal van plaatsen populistische leiders aan de macht. De grote verkiezingswinst van Geert Wilders eind 2023 en de uitslag van de Europese verkiezingen laten zien dat dit moment allerminst voorbij is.

    Bekijk boek


<<< Signalementen week 26

×