Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2016

Auteur:
1 minuut leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen titels.

<<<Signalementen week 43 | Signalementen week 45

Selectie week 44

Boeroes. Een familiegeschiedenis van witte SurinamersBoeroes – Karin Sitalsing Atlas Contact – € 21.99

Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage Voorzorg aan de rivier de Saramacca was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden. De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving. In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden, en een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland, onder wie de moeder van Karin Sitalsing.
Lees: Boeroes, heimwee van een witte Surinamer | Meer informatie / bestellen

Petrus - Fik MeijerPetrus – Fik Meijer Athenaeum – € 19.99

Petrus was Jezus’ meest vooraanstaande leerling, maar wat weten we van hem? Fik Meijer gaat op zoek. Hij volgt Petrus in de Evangeliën en De handelingen van de apostelen. De visser uit Kapernaüm lijkt voorbestemd voor een grote carrière in de beweging van Jezus, maar eerst moet hij, met vallen en opstaan, een ontwikkeling doormaken. Zijn zwakheden komen naar voren, zijn geloof schiet herhaaldelijk te kort. Toch wordt hij na de kruisdood van Jezus de voorman van de Jeruzalemgemeente. In een analyse van de belangrijkste teksten vanaf het begin van de tweede eeuw probeert Fik Meijer feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
Lees: Petrus’ nieuwe levensfase | Meer informatie / bestellen

Zwarte vlaggen. De opkomst van ISZwarte vlaggen. De opkomst van IS Q – € 21.99

Ter ere van zijn kroning verleende koning Abdoellah van Jordanië in 1999 amnestie aan een grote groep gevangenen. Een van die gevangenen was Abu Musab al-Zarqawi. Hij werd de spil in het terrorisme in de regio en een drijvende kracht achter het gewelddadige islamistische gedachtegoed. In 2003 vielen de Amerikanen Irak binnen. Ze linkten Zarqawi onterecht aan Bin Laden, waardoor ze hem onbedoeld een boegbeeld maakten voor de radicalen. Toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak, greep IS de mogelijkheid om Zarqawi’s droom, een ultraconservatief kalifaat, na te jagen.
Lees: Een geschiedenis van de Islamitische Staat | Meer informatie / bestellen

De Amerikaanse droom van TocquevilleDe Amerikaanse droom van Tocqueville Vantilt – € 19.95

Alexis de Tocqueville besefte dat het proces van de democratisering van de westerse samenleving niet te stoppen was. In de periode voor zijn activiteiten als politicus maakte Tocqueville een studiereis naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Zou Noord-Amerika kunnen functioneren als inspirerend model voor Europa? Zijn werk ‘Over de democratie in Amerika’, geschreven tussen 1835 en 1840, maakte hem op slag beroemd. Zijn diepgaande analyse van de Amerikaanse samenleving liep niet alleen vooruit op veel problemen van vandaag, zoals massificatie, consumptiedrift en centralisering van de overheidsmacht. Zijn onbevangen redeneringen zijn actueler dan ooit.
Lees: De Amerikaanse droom van Tocqueville | Meer informatie / bestellen

Karel de Grote. Stamvader van EuropaKarel de Grote. Stamvader van Europa Walburg Pers – € 29.95

Karel de Grote (742-814) bracht het van Frankisch koning tot ‘keizer der Romeinen’, heerser over een groot deel van Europa. Zijn erenaam ‘vader van Europa’ verbergt ook schaduwzijden. Karel, doorgaans een joviaal man, kende weinig scrupules bij het uitbreiden van zijn rijk, waarvan het christendom de grote bindende factor was. Bekend voorbeeld van meedogenloosheid is zijn deportatie en terechtstelling van duizenden Saksen. Hoogtepunt van zijn regime was zijn keizerskroning in Rome (800).
Lees: De jonge Karel de Grote | Meer informatie / bestellen

Antisemitisme - Geschiedenis en actualiteitAntisemitisme. Geschiedenis en actualiteit Boom – € 14.95

Antisemitisme kan eenvoudig omschreven worden als ‘haat tegen Joden’. Toch is het een complex fenomeen, met een eigen geschiedenis en helaas ook nogal wat actualiteit. Antisemitisme is meer dan geweld tegen Joden en Joodse instellingen. Het zit vooral verstopt in de hoofden van mensen, in stereotypen, vooroordelen en waandenkbeelden. In dit boek wordt antisemitisme ontrafeld aan de hand van vragen en antwoorden. Waar komen die stokoude stereotypen over Joden vandaan en waar ligt de grens tussen een onschuldige opmerking en een kwaadaardig vooroordeel?
Lees: Antisemitisme: geschiedenis en actualiteit | Meer informatie / bestellen

Toon. De biografieToon. De biografie Nijgh & Van Ditmar – € 20.00

Toon Hermans was de meest geliefde Nederlandse artiest van de twintigste eeuw. Hij stond met zijn shows maanden achtereen in Carré. Wanneer die op de televisie vertoond werden, keek heel Nederland. Hoewel Toon meer dan tien jaar geleden stierf, is hij nog lang niet dood. Toon sprak veel over zijn jeugd, zijn gezin en over zichzelf op het toneel, we dachten alles van hem te weten. Maar Toon wist precies hoe diep het publiek in zijn ziel mocht kijken. Jacques Klöters, eminent cabaretkenner en theaterwetenschapper, deed jarenlang onderzoek naar het leven van Toon Hermans. Wat voor een jeugd had hij? Hoe is hij de oorlog doorgekomen? Was hij altijd zo zonnig of had hij ook een duistere kant? Hoe komt het dat zoveel mensen nog altijd van hem houden?
Meer informatie / bestellen

De gloed van Sint Petersburg - Jan BrokkenDe gloed van Sint Petersburg – Jan Brokken Atlas Contact – € 19.99

‘Ik dwaal nog één keer door de stad. De mist trekt langzaam op. Het vriest niet meer maar het voelt kouder dan toen het min tien was, ik word ingehaald door haastige mensen, op weg naar een warm metrostation of een trolleybus. Ik neem een brede straat en dan een smalle, ik loop langs de bochtige Mojka en herinner me een gedicht van Achmatova.’ In dit boek combineert Jan Brokken de adembenemende kennis van Baltische zielen met de hartstocht van De Kozakkentuin en belandt hij bij wat onmiskenbaar zijn mooiste boek is: In het huis van de dichter. Zijn wandelingen door de stad roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden.
Meer informatie / bestellen

Miskotte. Theoloog in de branding, 1894-1976Miskotte. Theoloog in de branding, 1894-1976 Bert Bakker – € 35.00

Zonder Heiko Miskotte zou de Nederlandse kerkelijke wereld er beslist anders uit hebben gezien. Als ‘kunstenaar onder de theologen’ was hij een van de authentiekste voormannen van de recente Nederlandse kerkgeschiedenis. De protestantse kerken aan het begin van de twintigste eeuw waren bezeten door discussies over bescherming van het eigen erfgoed. Miskotte heeft bovendien het werk van de Zwitserse protestantse ‘kerkvader’ Karl Barth meer dan wie ook in Nederland gepropageerd. Ook was hij vermaard door de aandacht die hij vroeg voor het gesprek met grote joodse denkers en voor het eigen karakter van het Oude Testament. Niemand behalve Miskotte heeft bovendien zo fel tegen het nazisme geageerd.
Meer informatie / bestellen

Coco Chanel. De wereld van een fashion iconCoco Chanel. De wereld van een fashion icon Kosmos – € 17.50

In Coco Chanel neemt Megan Hess je aan de hand van prachtige illustraties mee door het leven van Chanel. Geen ander kan haar leven zo goed in beeld brengen als Megan Hess, een wereldberoemde mode-illustrator en auteur die voor de grote, prestigieuze modehuizen werkt. Hess beschrijft hoe Chanel begon, haar merk heeft opgebouwd en wat zij ons heeft nagelaten. Alle belangrijke momenten uit haar leven komen aan bod, net als haar iconische producten. Van haar moeilijke jeugd tot de creatie van de little black dress, van haar meeslepende liefdesaffaires tot het succes van haar parfum Chanel No 5.
Meer informatie / bestellen

De eeuw van Dudok -  Otto de KatDe eeuw van Dudok – Otto de Kat Van Oorschot – € 24.99

Zijn vijf romans – Man in de verte, De inscheper, Julia, Bericht uit Berlijn en De langste nacht – werden lovend ontvangen in zowel Nederland als het buitenland. Op een terloopse manier, steeds weer een andere episode uitlichtend, heeft Otto de Kat met deze pentalogie een familiesage geschreven. Met deze grote familieroman bewijst De Kat dat hij een van de belangwekkendste hedendaagse Nederlandse schrijvers is.
Meer informatie / bestellen

Een huis volEen huis vol, geschiedenis van het dagelijks leven Atlas Contact – € 15.00

‘Oorlogen, hongersnoden, de Industriële Revolutie, de Verlichting – ze zijn allemaal aanwezig in je banken en ladekasten, zitten verstopt in de plooien van de gordijnen, in de donzige zachtheid van je kussens, in de verf op je muren en in het water van je leidingen.’ Dit boek doorgrondt de geschiedenis van huiselijk vanzelfsprekendheden aan de hand van een reis door Brysons eigen huis: de badkamer wordt de geschiedenis van de hygiëne, de keuken van het koken, de slaapkamer van de seks, dood en slapen.
Meer informatie / bestellen

<<<Signalementen week 43 | Signalementen week 45

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×