Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2016

5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47

Koninginnen van de Nijl Koninginnen van de Nijl Sidestone Press – € 19.95

Lang voordat Cleopatra over het land van de Nijl regeerde, waren er al machtige koninginnen in Egypte. Zij stonden aan de zijde van de farao bij al zijn activiteiten en blijken een soms verrassend onafhankelijke positie in te nemen. Dit boek beschrijft de vele facetten van het leven van de Egyptische koningin. Hoe was haar relatie met haar echtgenoot de farao, haar familie, de hofhouding en de harem? Welke politieke, religieuze en familiezaken hielden haar bezig? Wat kwam er kijken bij haar begrafenis en hoe was haar relatie tot de godinnen van Egypte?
Lees: De sterkste vrouw van de oudheid | Meer informatie / bestellen

Hitlers ruïnes. De gebouwen die de nazi's nalietenHitlers ruïnes. De gebouwen die de nazi’s nalieten Just Publishers – € 19.95

Er is een toenemende historische belangstelling voor de architectonische herinneringen aan de nazi-dictatuur. Hitlers ruïnes vertelt het verhaal van de bouwwerken die herinneren aan de twaalf jaren van Hitlers Derde Rijk. Na de Tweede Wereldoorlog werden sommige van deze producten van nazi-bouwlust met de grond gelijk gemaakt. Maar ondanks hun bezoedelde verleden bleven vele partij- en overheidsgebouwen, militaire installaties en andere locaties gewoon bestaan, als stil aandenken aan een pijnlijke geschiedenis. In dit rijk geïllustreerde boek bezoekt auteur Colin Philpott de overgebleven nazi-gebouwen en plekken in Duitsland en daarbuiten.
Lees: Hitlers fysieke erfenis: wat doen we met de gebouwen? | Meer informatie / bestellen

Fout in de Koude Oorlog - Martin BossenbroekFout in de Koude Oorlog Prometheus – € 19.95

Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude Oorlog? De Koude Oorlog, het allesoverheersende conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (1945-1989), plaatste alle Nederlanders voor existentiële dilemma’s. Zoals de tegenpolen Joris Ivens en Joseph Luns. Zij waren zo fout als maar kon. Ivens in de ogen van rechts, Luns in die van links. De cineast en de staatsman. In dit boek vormen hun tegengestelde keuzes de leidraad.
Lees: Joris Ivens en Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog | Meer informatie / bestellen

Hier in het Oosten alles welHier in het Oosten alles wel Het Boekenschap – € 29.95

Een Amsterdamse familie in China
Rotterdam, het is maart 1919. De Amsterdamse Frans de Jongh, 24 jaar, vertrekt naar China, waar hij een nieuw leven wil opbouwen. Het kosmopolitische Shanghai is booming. Later leidt hij met zijn vrouw een beschermd leven vol privileges in China, maar voor hoe lang nog? Dreigende wolken pakken zich samen boven de Chinese havensteden.
Lees: Weihsien: een verborgen ‘Jappenkamp’ in Noord-China | Meer informatie / bestellen

De pest in Europa - Geschiedenis van een epidemieDe pest in Europa 1347-1352 Aspekt – € 18.95

In oktober 1347 arriveerden Genuese schepen op Sicilië. De schepen kwamen uit De Krim en tijdens de tocht was een groot deel van de bemanning en de passagiers slachtoffer geworden van een dodelijke ziekte: de pest. Via het Middellandse Zeegebied bestormde de pest, later ook de Zwarte Dood genoemd, het Europese continent om in minder dan vijf jaar een derde tot de helft van de bevolking weg te vagen. Niemand was veilig voor deze ziekte. In dit boek wordt beschreven hoe en waarom de pest toesloeg, wat de ziekte voor de bevolking betekende en hoe het maatschappelijke, economische en kerkelijke leven werd ontwricht.
Lees: De pest in Europa (1347-1352) | Meer informatie / bestellen

Professor Kleinbrein - De riddersProfessor Breinstein – De ridders Lannoo – € 12.50

Alles wat je altijd al wilde weten over de ridders met feiten, humor en heel veel tekeningen. Dit keer vertellen professor Breinstein en zijn konijn je alles wat je nog niet wist over de ridders. Van de wapens die ze gebruikten tot de kastelen waar ze woonden, van toernooien en steekspelen tot bedevaarten en kruistochten, van feesten tot doodgewone werkdagen. Wie mocht ridder worden en wie niet? Hoe zag een veldslag er precies uit? En een hofhouding? Heb je ooit van de slag bij Hastings gehoord? Of van de Magna Charta? Wist je dat ridders een kommetje water op de grond zetten om te achterhalen of er tunnels onder het kasteel werden gegraven?
Lees: Leuke wetenswaardigheden over ridders | Meer informatie / bestellen

De waffen-SS De Waffen SS. Het Europese leger van de nazi’s Ad Donker – € 49.50

Dat de racistische SS in de Tweede Wereldoorlog het waarschijnlijk meest multi-etnische en transnationale leger van de twintigste eeuw creëerde, is een van de opzienbarendste paradoxen van de moderne militaire geschiedenis. De militaire tak van de organisatie, de Waffen-SS, ontwikkelde zich gedurende het bestaan van het Derde Rijk van een bescheiden lijfwacht voor Hitler tot een enorm leger, waarvan ongeveer een miljoen mannen deel uit hebben gemaakt. De soldaten van de Waffen-SS werden aan vrijwel alle Europese fronten en voor alle vormen van oorlog en oorlogsmisdaden ingezet.
Lees: De Waffen-SS – Het Europese leger van de nazi’s | Meer informatie / bestellen

cover-halve-eeuwEen halve eeuw in Nederland € 29.99

In dit boek staan de persoonlijke ervaringen van de eerste generatie Marokkanen over haar komst naar Nederland centraal. Alle facetten van hun dagelijks leven komen aan bod: het werk, het pensionleven, de buurt, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun cultuur, sport, politiek en niet te vergeten hun religie. Vijftig persoonlijke verhalen van Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen, van Nederlandse werkgevers en vrijwilligers die met ze te maken kregen, werpen een bijzonder licht op onze naoorlogse migratiegeschiedenis.
Meer informatie / bestellen

Vijandbeelden - De veiligheidsdiensten en de democratie, 1912-1992Vijandbeelden – Constant Hijzen Boom – € 34.90

Wie aan inlichtingenwerk denkt, denkt aan James Bond. De dagelijkse praktijk is gelukkig genuanceerder. In dit boek wordt het werk besproken van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vroeger en nu. De spion heeft het op één na oudste beroep ter wereld, zo luidt een bekend gezegde in de inlichtingenwereld. Toch zijn zelfstandige inlichtingen- en veiligheidsdiensten een betrekkelijk recente uitvinding. In Nederland kwam de eerste inlichtingendienst, GSIII geheten, tot stand tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit boek komen behalve de geschiedenis van de inlichtingendiensten ook de vragen aan bod die ze hebben opgeroepen bij politici, journalisten en burgers.
Meer informatie / bestellen

 Het merk Luther - Andrew Pettegree Het merk Luther – Andrew Pettegree Atlas Contact – € 29.99

Wanneer Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de misstanden in de Katholieke Kerk op de deur van een kerk in Wittenberg spijkert, is hij nagenoeg onbekend. Maar hij verwoordt precies de grieven van velen, en in de jaren die volgen verspreiden zijn ideeën zich door heel Europa. Binnen korte tijd is Luther wereldberoemd, én berucht als aanstichter van de Protestantse Reformatie. In dit boek laat Andrew Pettegree zien dat Luther niet alleen een begaafd theoloog was, maar ook – in hedendaagse termen – een sluwe populist.
Meer informatie / bestellen

Het einde van de wereld. Een geschiedenis Het einde van de wereld. Een geschiedenis Polis – € 24.95

De apocalyps is zo oud als de wereld. Van de vroegste tijden tot heden heeft de mens zich een beeld proberen te vormen van wat er zou gebeuren als alles ten onder ging. Vroeger keken we bevreesd naar de komst van kometen of de voorspellingen van waarzeggers. Vandaag zijn we bang voor terrorisme, nucleaire dreiging en klimaatopwarming. Soms lijkt het doemdenken weer helemaal terug. Steven Stroeykens onderzoekt of we echt moeten vrezen dat het einde van de wereld zoals we die kennen eraan komt. De moderne scenario’s voor de ondergang van de wereld vertonen frappante overeenkomsten met aloude apocalyptische angsten.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

×