Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2016

Auteur:
5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

Selectie week 46

Een zwitsers leven in de TropenEen Zwitsers leven in de Tropen Bert Bakker – € 24.95

De lotgevallen van Elie Ripo in dienst van de VOC (1618-1626)
Vierhonderd jaar geleden verliet Elie Ripon zijn woonplaats Lausanne om als huursoldaat in den vreemde te gaan dienen. Bijna tien jaar lang zwierf hij over de wereldzeeën, onder meer als spion in dienst van de VOC. Eenmaal in Azië aangeland, viel hij met zijn neus in de boter. Overal waar tussen 1619 en 1626 oorlog gevoerd werd, vocht hij mee. Na terugkeer in Zwitserland, met een lijf vol littekens, zette deze vechtersbaas annex rasverteller zijn unieke belevenissen op papier. Nooit is zo openhartig, onderhoudend én fantasierijk verteld over het avontuurlijk leven in de begintijd van de VOC als in dit ooggetuigenverslag dat voor het eerst in het Nederlands verschijnt.
Lees: De lotgevallen van een Zwitserse vechtersbaas… | Meer informatie / bestellen

Lenin in de treinLenin in de trein. De reis naar de revolutie Nieuw Amsterdam – € 24.99

In 1917 leek er nog lang geen einde te komen aan de Eerste Wereldoorlog. Nieuwe wapens en tactieken werden ontwikkeld om de oorlog te winnen. De Duitse regering kwam op het idee om verwarring te zaaien in het toch al chaotische Rusland door de revolutionaire extremist Vladimir Iljitsj Lenin, in ballingschap in Zwitserland, naar Petrograd te laten reizen. Met de hulp van Ruslands grootste vijand reed de verzegelde trein door Duitsland. Dit boek is gebaseerd op vele jaren research en beschrijft levendig hoe de Russische Revolutie begon.
Lees: Lenins reis naar de revolutie (1917) | Meer informatie / bestellen

Boud  Het verzameld leven van Boudewijn BüchBoud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch Bert Bakker – € 29.90

Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo’s en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek. Als kind had hij al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Eva Rovers kreeg inzage in Büchs persoonlijke archief. Daarmee begon een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk als fantastisch was.
Meer informatie / bestellen

Petrus - Fik MeijerPetrus. Leerling, leraar, mythe – Fik Meijer Athenaeum – € 19.99

Petrus was Jezus’ meest vooraanstaande leerling, maar wat weten we van hem? Fik Meijer gaat op zoek. Hij volgt Petrus in de Evangeliën en De handelingen van de apostelen. De visser uit Kapernaüm lijkt voorbestemd voor een grote carrière in de beweging van Jezus, maar eerst moet hij, met vallen en opstaan, een ontwikkeling doormaken. In een analyse van de belangrijkste teksten vanaf het begin van de tweede eeuw (die in vertaling van de auteur in een appendix zijn opgenomen) probeert Fik Meijer feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
Lees: Petrus: discipel van Jezus en christelijk apostel | Meer informatie / bestellen

Couperus. Een leven - Rémon van GemerenCouperus. Een leven – Rémon van Gemeren Bert Bakker – € 39.95

Louis Couperus (1863-1923), de auteur van schitterende romans als Eline Vere, De stille kracht, Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… en Iskander, is een van de grootste en meest gelezen schrijvers uit onze geschiedenis, maar hoe goed kennen wij hem? Hij is een mysterieuze figuur, die zich telkens weer ongrijpbaar weet te maken. De afgelopen decennia heeft Couperus meer dan ooit in de belangstelling gestaan. Er is veel onderzocht en ontdekt. Rémon van Gemeren gaat grondig in op het werk van Couperus om dieper tot hem door te dringen. Daarnaast verdiept hij zich uitgebreid in talrijke aspecten van de tijd waarin Couperus leefde en wat er tijdens en na zijn leven over hem geschreven is.
Lees: Louis Couperus: beroemd en toch zo onbekend | Meer informatie / bestellen

Melati van Java (1853-1927). Dochter van Indië - Vilan van de Loo Melati van Java. Dochter van Indië Tong Tong – € 19.90

Ooit wist iedereen wie Melati van Java (ps. Marie Sloot) was. Vermoedelijk was zij in Nederland de eerste Indische auteur van bestsellers. Dit boek is de eerste biografie van deze opmerkelijke vrouw. Van grote invloed waren haar jeugd in Indië, de innige band die ze met haar moeder had en haar katholieke levensovertuiging. Toch was zij in alles uniek voor haar tijd. In het huwelijk had ze geen zin, ze is in haar brieven verfrissend chagrijnig en in haar romans geeft ze keer op keer een positief beeld van Indische vrouwen en meisjes. Mede vanwege dat laatste werd Melati feministe genoemd, en daar was ze trots op.
Lees: De Indische meisjes van Melati van Java | Meer informatie / bestellen

Armand. En nou ikArmand. En nou ik Nijgh & Van Ditmar – € 19.99

Armand (1946 -2015) werd in 1967 beroemd dankzij zijn hit ‘Ben ik te min’ en groeide uit tot Nederlands bekendste hippie, protestzanger en cannabisambassadeur. Maar wie was de mens die schuilging achter dit roodharige sixties-icoon? Ondanks een jeugd waarin het niet meezat kende Armand in de jaren zestig vele successen. Maar de invloed van geld, roem en drugs betekende destijds ook bijna zijn ondergang. Zijn carrière kende pieken en dalen; volharding resulteerde uiteindelijk in een cultstatus. In Armand. En nou ik vertelt Marcel Groenewegen het verhaal van een artiest en zijn oeuvre, maar vooral dat van een man en zijn turbulente leven.
Meer informatie / bestellen

De Zaak Menten, het ware verhaalDe Zaak Menten, het complete verhaal Just Publishers – € 19.95

In juli 1976 kwam de Blaricumse miljonair Pieter Menten in opspraak toen hij zijn collectie kunstwerken liet veilen. Mogelijk betrof het roofkunst. Het schimmige oorlogsverleden van Menten werd aan het licht gebracht door journalist Hans Knoop en het televisieprogramma TROS Aktua. Juist één dag vóórdat de rijksrecherche Menten wilde arresteren vluchtte deze naar het buitenland. Hierop ontstond grote deining in de politiek en de hele Nederlandse samenleving. De zaak Menten wordt maandenlang voorpaginanieuws. Niet alleen voor Pieter Menten maar ook voor Hans Knoop was de spraakmakende affaire die wereldnieuws werd, het breekpunt in zijn leven. In dit boek vertelt Hans Knoop eindelijk het complete verhaal.
Meer informatie / bestellen

Thuis in Europa  Een tijdreis door 37 landenThuis in Europa. Een tijdreis door 37 landen Athenaeum – € 19.99

Wie houdt er eigenlijk nog van Europa? De Brusselse bureaucraten hebben het bij bijna iedereen verbruid. Toch heeft de samenwerking tussen Europese landen ook mooie dingen opgeleverd, zoals goedkoop vliegen en de mogelijkheid om te studeren in een ander land. Dit boek gaat over de alledaagse realiteit binnen Europa: van toerisme tot kunst, van voetbal tot wielrennen, van succesvolle meubelbedrijven tot al even succesvolle modeontwerpers. We maken een tijdreis door Europa in 72 jaren, van 1945 tot de onzekere tijden nu. Daarbij doen we alle landen aan, van het vrouwvriendelijke IJsland via het digitale Estland tot het diepgelovige Malta.
Meer informatie / bestellen

De rafelranden van Europa - Ivo van de WijdevenDe rafelranden van Europa – Ivo van de Wijdeven Spectrum – € 22.50

Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en dan zijn er nog vele, vele binnengrenzen. Al deze grenzen zijn aan verandering onderhevig geweest. De drijfveren van de spelers op het Europese toneel zijn vaak al eeuwenoud. Poetin, Erdogan en Assad – heren die vrijwel dagelijks in het nieuws zijn – staan in een veel langere traditie. Ver voor Poetin waren er de tsaren en het politbureau, ver voor Erdogan en Assad waren er de sultans van het Ottomaanse rijk. De conflicten die we vandaag de dag zien, hebben vaak wortels in het verleden. De rafelranden van Europa vertelt de complexe geschiedenis van de Europese grenzen om een historische achtergrond te bieden bij de actualiteit.
Lees: Rafelranden van Europa vaak eeuwenoud | Meer informatie / bestellen

Zonden in de politiekZonden in de politiek Boom – € 24.90

Politici is niets menselijks vreemd. Ministers maken zich schuldig aan het onjuist of onvolledig informeren van de Kamer, Kamerleden lekken vertrouwelijke informatie of liegen over hun cv. Hoe hebben de normen ten aanzien van dit soort ‘politieke zonden’ zich in Nederland ontwikkeld? En hoe kunnen deze zonden in de toekomst worden tegengegaan? Over deze vragen gaat het Jaarboek.

Lees: Zonden in de politiek | Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

×