Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 48) – 2016

Auteur:
6 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 47 | Signalementen week 49 >>>

Nieuwe geschiedenisboeken week 48

Oorlog in het Westen Oorlog in het Westen Athenaeum – € 29.99

Veel van wat we denken te weten over de Tweede Wereldoorlog is nauwelijks op feiten gebaseerd maar komt voort uit vooropgezette ideeën van historici die elkaars werk steeds weer overschrijven. James Holland is een jonge historicus met een diepgaande kennis over de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de afgelopen vijftien jaar honderden betrokkenen geïnterviewd, waaronder soldaten, hoge officieren, partizanen, verpleegsters en gewone burgers. Uit hun memoires, en bronnenonderzoek, weeft hij een samenhangend beeld dat veel van de gangbare ideeën over hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog te leven zal doen wankelen. In dit eerste deel van een trilogie beschrijft hij de periode van september 1939 tot de zomer van 1941.
Lees: Voorpublicatie: Oorlog in het Westen | Meer informatie / bestellen

Kille mist  Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog Boom – € 39.90

Notarissen hebben in Nederland altijd in hoog aanzien gestaan. Dit boek maakt duidelijk dat dit tijdens de bezetting niet altijd terecht was. Voor de oorlog behoorden notarissen tot de notabelen van hun woonplaats. Tijdens de Duitse bezetting kreeg de beroepsgroep te maken met verordeningen van de bezetter, die het Nederlandse rechtssysteem ingrijpend veranderden. Raymund Schütz beschrijft in dit boek hoe de deftige Broederschap van Notarissen als gevolg hiervan betrokken raakte bij de uitvoering van de onterechte maatregelen tegen de Joden. In het boek wordt ook het lot van de Joodse notarissen belicht.
Lees: Veel notarissen betrokken bij verkoop Joodse woningen | Meer informatie / bestellen

Moet kunnen - Herman Pleij Moet kunnen – Herman Pleij Bert Bakker – € 17.95

In deze sterk uitgebreide en geactualiseerde editie van Moet kunnen wordt een nieuwe plaatsbepaling gegeven van de moet kunnen-mentaliteit waar wij Nederlanders ons al eeuwenlang zo goed bij voelen. Maar waarom blijkt deze praktische gedoogcultuur bijvoorbeeld niet opgewassen tegen onze huidige paniek bij de komst van vluchtelingen, die tot nu toe toch in de regel onze welvaart bevorderd hebben? Antwoorden daarop liggen in onze geschiedenis, maar dat verhaal wordt tegelijkertijd onzichtbaar gemaakt door het even modieuze als angstige omlabelen van een verleden dat niet meer in de smaak valt. Daarom hangen er ineens in het Rijksmuseum geen schilderijen meer met ‘negers’ en ‘kaffers’.
Meer informatie / bestellen

De wereld als getalDe wereld als getal – H.W. von der Dunk Bert Bakker – € 29.95

Geschiedenis als collectieve en persoonlijke herinnering heeft altijd een existentiële betekenis gehad. De waarde daarvan is vandaag zelfs toegenomen als tegenwicht tegen de globalisering en de adembenemende snelheid van veranderingen in de technologische consumptiemaatschappij. Die stoelen op een algemene dwingende kwantificatie van het bestaan. Vandaar de beslissende rol van het getal. Het getal lijkt objectief en daarom een betrouwbare basis voor het denken en de besluitvorming op steeds meer terreinen bij alle tegengestelde belangen en doelstellingen. In hoeverre verduistert die fixatie op getal en kwantiteit daarbij echter menselijke domeinen die wezenlijk zijn voor het bestaan?
Lees: De wereld als getal | Meer informatie / bestellen

De keizer die zijn land ontvluchtteDe keizer die zijn land ontvluchtte PelikaanPers – € 16.00

Dit stripboek toont de opkomst en ondergang van keizer Wilhelm II van Duitsland. Ooit was Wilhelm een rijk en machtig heerser. De belangrijkste man van een groot rijk, waarnaar iedereen moest luisteren. Aan het einde van zijn leven is hij een vergeten oude man. Niemand luistert meer naar hem. Terwijl Wilhelm in het Nederlandse Doorn dagelijks de eendjes voert, grijpen in Duitsland de Nationaalsocialisten de macht met alle noodlottige gevolgen van dien. Dit alles wordt in dit stripboek met verve verteld in een prachtige, realistische tekenstijl.
Lees: Historische strip over keizer Wilhelm II | Meer informatie / bestellen

Landhuizen en villa’s in Nederland tussen 1840 en 1916Landhuizen en villa’s in Nederland tussen 1840 en 1916 Eburon – € 29.50

Dit boek biedt vanuit de ontwikkeling van de plattegronden een nieuwe aanvulling. Vanuit de grote landhuizen en villa’s die vooral bestemd waren voor zomerbewoning door de elite wordt in de loop van het laatste kwart van de negentiende eeuw een nieuwe ontwikkeling ingezet in Nederland. Villa’s en landhuizen blijken steeds meer het domein voor de betere middenklasse te worden. Deze nieuwe bewoners kunnen permanent buiten de steden gaan wonen door de ontwikkeling van het spoorwegnet met snelle en betrouwbare verbindingen en de snel stijgende welvaart.
Lees: Landhuizen en villa’s in Nederland 1840-1916 | Meer informatie / bestellen

Wie is er bang voor Mohammed? Wie is er bang voor Mohammed? – Marcel Hulspas Athenaeum – € 15.00

Is de islam gevaarlijk? Wil ze echt de wereld veroveren? Kunnen terroristen hun gruwelijke daden écht rechtvaardigen met een beroep op de Koran? En zaken als eerwraak, kledingvoorschriften, uithuwelijken, lijfstraffen, jihadisme… hoe zit het daar mee? Marcel Hulspas beschrijft hoe islamitische intellectuelen in de negentiende eeuw de strijd aanbonden met het ongelovige Westen, en hoe hun oproep tot verzet uiteindelijk leidde tot het jihadisme. Over salafisten én over moslimgeleerden die de islam juist willen vernieuwen. Een boek, kortom, dat een hard maar eerlijk oordeel velt over een religie die na eeuwen van successen in een diepe crisis is terechtgekomen.
Lees: Wie is er bang voor Mohammed? | Meer informatie / bestellen

Stripboek - Democratie Democratie – Alecos Papadatos Lebowski – € 19.99

Het jaar 490 voor Christus. Athene is in oorlog met de Perzische koning Darius I. Aan de vooravond van de slag bij Marathon vertelt de jonge soldaat Leander aan de hand van zijn eigen leven over de recente geschiedenis van Athene. Hoe langer hij spreekt, hoe meer soldaten het verhaal willen horen. Ze luisteren ademloos hoe Leander betrokken raakt bij de val van de tirannen Hippias en Hipparchos, hoe hij als schatkamerbewaarder de geheimen van het orakel van Delphi ontrafelt en hoe de burgers van Athene na jaren van onderdrukking eindelijk het heft in eigen handen nemen.
Lees: Stripboek over het ontstaan van de Democratie | Meer informatie / bestellen

De 200 beroemdste schilderijen ter wereld De 200 beroemdste schilderijen ter wereld Aerial Media – € 34.95

Er zijn diverse kunstwerken die een iconische status hebben. Sommige werken hebben daar eeuwen over gedaan, andere werden het vrijwel direct en worden over de hele wereld herkend. Het zijn de schilderijen die liefhebbers over de hele wereld willen zien. Denk maar eens aan de Mona Lisa in het Louvre in Parijs. Dit boek wil op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de kunst en de achtergrond van de kunstwerken. De kunstwerken zijn in chronologische volgorde beschreven en geplaatst in zeven tijdvakken.
Meer informatie / bestellen

De tegenaanval De tegenaanval. Anton Bussemaker (1900-1941) Walburg Pers – € 24.95

De Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. O 16 behaalde op 12 december 1941 het eerste belangrijke succes van de geallieerden na de Japanse aanval op Pearl Harbor. De onderzeeboot torpedeerde op uiterst spectaculaire wijze vier Japanse troepentransportschepen. Commandant Anton Bussemaker (1900-1941) kreeg de Militaire Willems-Orde. Postuum. De O 16 liep op 15 december 1941 op een mijn. Nabestaanden Henk Bussemaker en Janet van Klink beschrijven in het levensverhaal van de commandant van de legendarische O 16.
Meer informatie / bestellen

De wereld  Een kleine geschiedenis De wereld. Een kleine geschiedenis Prometheus – € 12.50

Wat hebben de oude Grieken betekend voor de westerse beschaving? Waaraan ging het Romeinse Rijk ten onder? Welke lijnen lopen er van de Renaissance, via de Verlichting, naar het moderne politieke denken? Welke revolutionaire ontwikkelingen bracht de stoommachine in de goederenproductie en het vervoer? Waar liggen de wortels van de spanningen in het Midden-Oosten? Op deze vragen en honderden andere geeft De wereld een bondig antwoord. Jan van Oudheusden schetst de grote lijnen van de wereldgeschiedenis, vanaf de vroegste tijden tot in de eenentwintigste eeuw.
Meer informatie / bestellen

 Plots hel het werd. Jacobus van Looy en de Battle of the Somme Plots hel het werd. Jacobus van Looy en de Battle of the Somme Huis Clos – € 27.50

Eind september 1916 werd ‘The Battle of the Somme’ in de Nederlandse bioscoopzalen vertoond. Het grootste kassucces uit de filmgeschiedenis tot dan toe beloofde beelden van de gelijknamige veldslag uit de Eerste Wereldoorlog die al maanden het nieuws beheerste. Voor het eerst werd getoond hoe het er ‘in de eerste vuurlinie’ aan toeging. Centraal in dit boek staat het lange gedicht ‘Het verhaal van den provinciaal’ van de schrijver/schilder Jacobus van Looy. In dit gedicht beschrijft Van Looy de enorme impact die de film op hem en andere toeschouwers had. Die impact wordt samengebald in de regel ‘Plots hel het werd’.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 47 | Signalementen week 49 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×