Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2020

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

Selectie week 6 (2020)

Carl Emil Mögle - Fotograaf te Rotterdam 1885-1910Carl Emil Mögle – Fotograaf te Rotterdam 1885-1910

Rotterdam omstreeks 1900 is door maar één fotograaf uitvoerig vastgelegd: Carl Emil Mögle. Hij opende in 1885 een fotostudio in Rotterdam en specialiseerde zich in stads- en havenfotografie. Zijn opdrachtwerk valt op door scherpte, detaillering en de perfecte opnamestandpunten. Daarnaast maakte hij ‘kunstfoto’s’ op het idyllische platteland net buiten Rotterdam. In dit werk valt op hoe hij koos voor composities met tegenlicht en voor populaire schilderkunstige onderwerpen van bijvoorbeeld boeren met kinderen en wilgen langs de waterkant. Behalve deze verstilde landschapsfoto’s maakte hij vooral stads- en havenfoto’s van Rotterdam als moderne handelsstad.
Meer informatie / bestellen

Medezeggenschap Politieke participatie in Europa vóór 1800Medezeggenschap – Wim Blockmans

Politieke participatie in Europa vóór 1800
Nooit eerder in de Europese geschiedenis bereikten zovelen een zo hoge levensstandaard en levensverwachting, een zo hoog opleidingsniveau, zo veel vrijheid en toegang tot zo veel informatie en communicatiemogelijkheden als nu. Toch woedt er een debat over de ‘crisis van de democratie’ en heerst er onbehagen over het politieke immobilisme. Acht eeuwen lang is in Europa gevochten voor politieke medezeggenschap.
Fragment: De historische wortels van politieke (mede)zeggenschap
Meer informatie / bestellen

Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994

Wim Kok stierf in 2018. Deze arbeiderszoon had het tot minister-president gebracht, tot een nationaal en internationaal gelauwerd staatsman. Hij bracht de FNV tot stand. Hij was de man van het Akkoord van Wassenaar in 1982 en van het vormen van de ‘paarse’ coalities. Ons land beleefde met Kok een periode van grote welvaart. En toch eindigde zijn regering in mineur: aftreden om Srebrenica, de dood van Pim Fortuyn, een monsternederlaag van zijn PvdA, omstreden commissariaten.
Bespreking: Biograaf Marnix Krop schetst beeld van de ‘persoon’ Wim Kok
Meer informatie / bestellen

De zoektocht naar Josef Ganz - Paul SchilperoordDe zoektocht naar Josef Ganz – Paul Schilperoord

De Joodse ontwerper van Hitlers Volkswagen
In februari 1933 liep de joodse ingenieur Josef Ganz (1898 – 1967) direct achter Adolf Hitler over de Berlijnse autosalon. Ganz presenteerde daar zijn Volkswagen – de kleinste maar meest innovatieve auto van de show. Hitler was enthousiast, maar gaf uiteindelijk aan Ferdinand Porsche de opdracht om het concept door te ontwikkelen voor massaproductie. De Volkswagen werd ‘de auto van de eeuw, maar de joodse Ganz werd door de nazi’s uit de geschiedenis gewist.
Fragment: Hoe de Kever zijn naam kreeg
Meer informatie / bestellen

HanneloreHannelore. Het meisje uit de sekte – Frank Krake

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig. Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar.
Meer informatie / bestellen

Het lijk van de dictatorHet lijk van de dictator. Franco, Mussolini, Pétain

Wanneer een dictator sterft is zijn carrière niet voorbij. Als het regime overeind blijft wordt hij geëerd in monumenten en herdenkingen. Als het wordt omvergeworpen, wordt hij de inzet van geheugenconflicten. Het stoffelijk overschot neemt daarbij een belangrijke plaats in, want het wordt een symbool en aldus ingezet in historische en politieke debatten. Het lijk van de dictator polariseert. Wat doe je ermee? Waar en hoe begraaf je het? Hoe herdenk je of negeer je het? Luc Rasson stelt deze vragen over drie dictators – Franco, Mussolini en Pétain.
Meer informatie / bestellen

Hydropolitiek - Samenwerking en conflict op zeven zeeënHydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën

Kanalen worden gegraven om nieuwe zeeverbindingen te maken, artificiële eilanden worden gecreëerd en landen concurreren om toegang tot de havens van eilandnaties en om nieuwe routes langs de smeltende Noordpool. Wat betekenen de verschuivende machtsverhoudingen op zee voor het politieke wereldtoneel?
Bespreking: ‘Einde Atlantisch tijdperk is in zicht’
Meer informatie / bestellen

IschaIscha. Verhalen van vrienden, familie en vrouwen

Ischa Meijer, 25 jaar geleden overleden, was niet alleen de beste interviewer van Nederland, maar ook columnist, dichter, theatermaker, zanger, beroepsprovocateur, rokkenjager, hoerenloper, Holocaustoverlever, socialite en tv-persoonlijkheid. Waar Ischa kwam werd het spannend, en iedereen had een mening over hem.
Als baby zat hij met zijn ouders in concentratiekamp Bergen-Belsen. Na een roerige jeugd ontvluchtte hij het getraumatiseerde gezin, waarna hij op afstand een gevecht met zijn ouders bleef leveren, in woord en geschrift. Uiteindelijk stierf hij niet lang na hen, op 14 februari 1995, zijn 52ste verjaardag.
Meer informatie / bestellen

Amerika buiten de Verenigde StatenAmerika buiten de Verenigde Staten – Daniel Immerwahr

Een koloniale geschiedenis
In ‘Amerika buiten de Verenigde Staten’ vertelt Daniel Immerwahr het fascinerende verhaal van de VS buiten de VS, zoals de Guano-eilanden en de Filipijnen. Hij vertelt over gebieden die geen vertegenwoordiging hadden in het Amerikaanse Congres, maar er wel door werden bestuurd. In het geval van Puerto Rico tot de dag van vandaag. Hoewel dit niet strookt met het beeld dat Amerika van zichzelf heeft als voormalige kolonie, is het tot ver in de twintigste eeuw de situatie dat de Stars and Stripes wapperen op eilanden en militaire bases over de hele wereld.
Meer informatie / bestellen

Zó, en niet andersZó, en niet anders – Ischa Meijer

25 jaar geleden overleed Ischa Meijer (1943-1995), de journalist, columnist en interviewer, maar als je mensen spreekt die hem hebben meegemaakt, is het alsof ze hem gisteren nog op de tv hebben gezien. Zelden heeft een Nederlandse journalist zo’n overrompelende indruk gemaakt als Ischa Meijer. Hij veroverde de harten van zijn publiek met zijn even geestige als ontroerende columns, aangrijpende en confronterende televisie-interviews en spraakmakende radioprogramma’s.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

×