Het klonk positief. Eind vorig jaar maakten Japan en Zuid-Korea afspraken over de zogenaamde ’troostmeisjes’-kwestie. De Japanse premier Abe kondigde aan officieel excuses aan te bieden aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog misbruikte vrouwen. Daarnaast beloofde zijn land geld te storten in een fonds voor de voormalige ’troostmeisjes’. Dat laatste staat nu echter ter discussie.
Japan wil het smartengeld (omgerekend 7,5 miljoen euro) nog wel betalen, maar dan moet eerst een monument voor de Japanse ambassade in Seoul verwijderd worden. Het land beschouwt het beeld als een provocatie. Nu er afspraken zijn gemaakt, moet het beeld verdwijnen, zo menen de autoriteiten.
Het monument, een bronzen beeld van een blootsvoets meisje met naast zich een lege stoel, werd in 2011 onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers en als aanklacht tegen Japan. Dat land ligt al langer overhoop met enkele buurlanden over de ’troostmeisjes’-kwestie. De afgelopen jaren demonstreerden voormalige ’troostmeisjes’ veelvuldig bij het beeld.
Hoewel Japan zo’n twintig jaar geleden al eens excuses aanbood voor de dwangprostitutie, waren er de afgelopen jaren geregeld politici te horen die liever zagen dat de excuses ongedaan werden gemaakt. Volgens deze politici is er helemaal geen bewijs dat vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten. Daarnaast zou er geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik. Ook verschillende Japanse historici mengden zich in de kwestie. Zij stelden dat er sprake was van ‘gewone prostitutie’ en dat de geschiedenisboeken aangepast moeten worden.
Analisten lieten zich aanvankelijk positief uit over de afspraken tussen Japan en Zuid-Korea, maar er was ook al snel kritiek te horen. Voormalige ’troostmeisjes’, die niet betrokken waren bij de totstandkoming van de afspraken, gaven bijvoorbeeld aan helemaal niet te zitten wachten op het geld dat Japan had beloofd uit te keren. Zij hechten meer belang aan juridische aansprakelijkheid van Japan voor de gepleegde misdaden en willen niet dat het beeld bij de ambassade wordt verwijderd.
Seksslaven
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden vrouwen door de Japanners gedwongen seks te hebben met militairen. De vrouwen moesten de mannen zogenaamd ātroostā bieden. In totaal werden er tijdens de oorlog zoān 200.000 van vrouwen als seksslaaf ingezet. Deze waren niet alleen afkomstig uit Zuid-Korea maar ook uit onder meer Japan zelf, China, Taiwan en Nederlands-IndiĆ«.
- Lees ook: Japanse dwangprostitutie
- Boek over Troostmeisjes: Schaamte en onschuld