Dark
Light

Ook Drents Museum komt met Malevich-tentoonstelling

Auteur:
1 minuut leestijd

Torso in geel shirt, olieverf op doek, ca. 1932 - Collectie Russian State Museum
Torso in geel shirt, olieverf op doek, ca. 1932 – Collectie Russian State Museum
Malevich-liefhebbers kunnen momenteel hun hart ophalen. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is een grote tentoonstelling met werk van de Sovjetkunstschilder te zien. Ook volgend jaar valt er voor hen wat te beleven. In het Drents Museum opent in november 2014 namelijk een nieuwe Malevich-tentoonstelling.


Voor deze tentoonstelling, Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie, worden zestig werken van de kunstenaar naar Nederland, waaronder het wereldberoemde ‘Zwart Vierkant’ (ca. 1923) en ‘Zelfportret’ (1933).

De nadruk van deze solotentoonstelling ligt op het latere en minder bekende, kleurrijke figuratieve werk van de kunstenaar, dat hij vanaf 1928 tot zijn dood in 1935 maakte. Daarnaast wordt een serie kostuums en ontwerptekeningen getoond, die hij maakte voor de avantgardistische opera ‘Victory over the Sun’ (1913). Verder zijn voor het eerst in Nederland zijn originele dodenmasker en dito hand te zien en wordt aan de hand van foto’s en andere documentatie uit Malevich’ archief zijn persoonlijke verhaal verteld.

Het Drents Museum:

Malevich maakte onder invloed van het Socialistisch Realisme schilderijen met het boerenleven als centrale thematiek. Het is de meest onderbelichte periode uit zijn oeuvre. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat bijna zijn volledige nalatenschap na zijn dood via de erven Malevich in het State Russian Museum terecht kwam en door het communistische systeem nauwelijks buiten Rusland bekend was. Pas na de perestrojka (vanaf 1985) kregen deze schilderijen enige bekendheid.

De tentoonstelling over Malevich zal in slankere vorm eerst in het State Russian Museum in St. Petersburg en in de Pinacothèque in Parijs te zien zijn. Het Drents Museum toont de expositie als enige in volle omvang.

×