Dark
Light

Redmond O’Hanlon treedt opnieuw in de voetsporen van zijn helden

Auteur:
2 minuten leestijd
Redmond O’Hanlon bij zijn helden - Foto: VPRO / Matthieu van den Berg
Redmond O’Hanlon bij zijn helden - Foto: VPRO / Matthieu van den Berg

Zondag start bij de VPRO een nieuwe reeks van het historische reis- en ontdekkingsprogramma O’Hanlons Helden. In 2012 won de eerste serie de Zilveren Nipkowschijf.

Portret van Alexine Tinne te paard, door Henri Auguste d'Ainecy, Graaf van Montpézat, 1849 – Een 14-jarige Alexine is hier in amazonekostuum afgebeeld tegen de achtergrond van de Pyreneeën, in de buurt van Pau. De Tinne’s kwamen hier geregeld, onder meer om te kuren in het chique kuuroord Eaux Bonnes. (Collectie Haags Historisch Museum)
Portret van Alexine Tinne te paard, door Henri Auguste d’Ainecy, Graaf van Montpézat, 1849 (Collectie Haags Historisch Museum)
Redmond O’Hanlon - Foto: VPRO / Matthieu van den Berg
Redmond O’Hanlon – Foto: VPRO / Matthieu van den Berg
Net als tijdens de vorige editie kruipt de Britse schrijver Redmond O’Hanlon in de huid van zijn helden: de ontdekkingsreizigers die in de negentiende eeuw op zoek gingen naar de witte vlekken op de kaart. Dit keer reist O’Hanlon onder meer naar de Beringzee, gaat hij in de binnenlanden van Papua Nieuw Guinea op zoek naar een afgehakt hoofd en start hij een zoektocht naar een geheim rapport over erotische uitspattingen van Engelse soldaten in de Victoriaanse tijd.

De eerste twee afleveringen staan in het teken van de Haagse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne. Deze rijke en piepjonge aristocrate uit Den Haag besloot in de tweede helft van de negentiende eeuw niet langer te blijven zitten op haar geld. Samen met haar moeder, tante, honderden bedienden, dragers en kamelen bepakt met koffers vol dure jurken, stalen ledikanten, kristallen karaffen, schilderijen en servies besloot ze op reis te gaan naar plekken waar nog geen enkele reiziger eerder was geweest, laat staan een vrouw.

In haar voetspoor reist O´Hanlon naar Cairo en bezoekt hij de Nubische woestijn. De schrijver reist net als Alexine Tinne per kameel en ontmoet de Nederlandse Arita Baaijens, die zelf al jarenlang alleen door de woestijn reist en voor wie Alexine Tinne een heldin is.

In aflevering twee belandt O´Hanlon in het door burgeroorlog geteisterde Sudan en ontdekt hij hoe wreed de Nederlandse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne met haar personeel om kon gaan.

De tweede serie O’Hanlons Helden bevat acht afleveringen. Naast Alexine Tinne komen onder meer ontdekkingsreizigers als Henry Alexander Wickham, Richard Burton, Georg Steller en Luigi D’Albertis aan bod.

Aanvullend programma

Voor de liefhebbers heeft de VPRO, in samenwerking met de afdeling Bijzondere Collecties van de
Universiteit van Amsterdam en Museum TwentseWelle, een aanvullend programma ontwikkeld. Daarnaast is in de Artis Bibliotheek een mini-expositie samengesteld over de historische reizigers die in serie aan bod komen. Deze kleine exposities reizen later door naar Museum TwentseWelle waar op 1 februari de expositie O’Hanlons Helden wordt geopend.

De verschillende afleveringen zijn ook steeds live te bekijken in de Artis Bibliotheek. Redmond O’Hanlon en de makers zijn dan ook aanwezig. Zij kunnen voorafgaand of na afloop van de filmvertoning eventueel bevraagd worden.

Lees ook: “Hey, mr. Darwin! I really dig your show!”
Bestel hier de eerste serie O’Hanlons Helden op dvd

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×