Dark
Light

Restitutiecommissie: geef 17de-eeuwse kist terug

1 minuut leestijd

Afb: Restitutiecommissie
Een zeventiende-eeuwse kist uit de Rijkscollectie moet worden teruggegeven aan de een erfgenaam van de voormalige eigenaar. Dat oordeelt de Restitutiecommissie die het ministerie van OCW adviseert over claims op kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden.

De zeventiende-eeuwse beukenhouten kist is afkomstig uit de handelsvoorraad van een antiekhandel in Den Haag. Dit bedrijf werd gerund door de Joodse antiekhandelaar Salomon van Leeuwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam deze handelaar vanwege anti-joodse maatregelen van het naziregime in een steeds benardere positie, schrijft de Restitutiecommissie. De commissie:

“De bezetter stelde in zijn zaak een beheerder (Verwalter) aan, waardoor Van Leeuwen van de een op andere dag zijn inkomen verloor en zijn zaak niet meer kon betreden. Met hulp van zijn niet-joodse procuratiehouder wist Van Leeuwen zijn bedrijf te redden van uiteindelijke onteigening door de bezetter. Ondertussen verkeerde hij in financiële moeilijkheden en was hij met zijn vrouw en pasgeboren zoon ondergedoken.”

De kist werd hoogstwaarschijnlijk in de zomer van 1944 door een Duitser gekocht bij de antiekhandel. Volgens de Restitutiecommissie is het niet erg waarschijnlijk dat de antiekhandelaar zelf achter die transactie stond:

“Het is zeer twijfelachtig of Van Leeuwen vanaf zijn onderduikadres kan hebben meegewerkt aan de verkoop. Daarnaast verkeerde het gezin Van Leeuwen als gevolg van de anti-joodse maatregelen in financiële moeilijkheden.”

Volgens de commissie is er sprake “onvrijwillig bezitsverlies als direct gevolg van het naziregime”. Staatssecretaris Zijlstra heeft het advies van de commissie om de kist terug te geven aan een erfgenaam van Van Leeuwen overgenomen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie