Week van de koloniale geschiedenis

Rijksmuseum verwerft tekening Rembrandts leermeester


De tekening van Pieter Lastman

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft tijdens een veiling Oude Meesters van Christie’s in Londen een bijzondere tekening aangekocht. De tekening is gemaakt door Rembrandts leermeester: Pieter Lastman.

De tekening in pen en bruine inkt, is een gezicht op de ruïnes op het Forum van Nerva in Rome en is gemaakt in 1606, het geboortejaar van Rembrandt.

- advertentie -

Lastman werkte kort in Italië, maar uit deze periode is bijna niets bewaard gebleven. Het Rijksmuseum heeft de tekening kunnen kopen dankzij de BankGiro Loterij.

Jane Turner, hoofd Rijksprentenkabinet:

Wij zijn heel blij dat we deze uitzonderlijke tekening hebben weten te verwerven voor het Rijksmuseum. De tekening, ontdekt door het voormalige hoofd Rijksprentenkabinet, Peter Schatborn, is een van de twee enige Italiaanse landschapstekeningen van Lastman die in de wereld bekend zijn.

Er is ruim 145.000 pond voor de tekening betaald, omgerekend is dat ongeveer 182.000 euro.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: