Dark
Light

Romeinse beelden in Museum Het Valkhof

Auteur:
2 minuten leestijd
Kop van keizer Gordianus III uit Niederbieber (Valkhof)
Kop van keizer Gordianus III uit Niederbieber (Valkhof)

Museum Het Valkhof in Nijmegen komt in maart een tentoonstelling over Romeinse beelden. In de tentoonstelling, getiteld ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’, staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal. Het gaat om beelden die langs de noordgrens van het Romeinse Rijk zijn gevonden.

De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek. Het museum over de tentoonstelling:

“‘Van hun voetstuk’ laat onder andere de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden zien en de destructie die later volgde. Daarnaast biedt de expositie een kijkje in het complexe productieproces en in het onderzoek naar de beelden.”

Beeld van Agrippina Minor uit Herculaneum (Valkhof)
Beeld van Agrippina Minor uit Herculaneum (Valkhof)
Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina dat in Herculaneum is gevonden. Het beels is vrijwel intact overgeleverd en is daarmee één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld.

“Het is één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld en het is uniek dat dit beeld nu in Nederland te zien is.”

Een ander bijzonder object is de kop van de zogenaamde godin ‘Rosmerta’: een vrouwenhoofd gevonden in een waterput bij een Mercuriusheiligdom vlakbij Mainz.

“De breuklijnen bij de hals wijzen erop dat deze levensgrote kop van een beeld afgeslagen werd. Een paardenkop uit Augsburg vestigt de aandacht op de vele standbeelden van ruiters en wagenspannen die de steden langs de grens gesierd moeten hebben. Van het ooit complete beeld is slechts een deel van de kop van het dier bewaard gebleven, gevonden aan de oever van een rivier.”

Techniek

Rosmerta-kop uit Mainz (Valkhof)
Rosmerta-kop uit Mainz (Valkhof)
De tentoonstelling bevat een aantal verhaallijnen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het antieke productieproces en de technieken die Romeinse handwerkslieden hanteerden. Met replica’s en uitleg toont de tentoonstelling daarnaast hoe onderzoek is gedaan naar de beeldresten. In een lab kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met onderzoek.

Verder laat ‘Van hun voetstuk’ de beelden in hun alledaagse context van toen (marktplein, legerkamp, tempel, elitewoning) zien. Door middel van reconstructies en sprekende voorbeelden maakt de bezoeker kennis met enkele veelvoorkomende beeldtypes, van elegante godinnen tot indrukwekkende generaals.

De tentoonstelling is te bezoeken van 21 maart t/m 21 juni 2015


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×