Rotterdam heeft eigen slavernijmonument

1 minuut leestijd
Slavernijmonument in Rotterdam
Slavernijmonument in Rotterdam (CC BY-SA 3.0 - wikifrits - wiki)

In Rotterdam is zondag een slavernijmonument onthuld. Het beeld staat op een plek in de haven waar slavenhandelaren vroeger handel dreven.

Foto: CC/Antoine Taveneaux
Goederen als vuurwapens, sterke drank en aardewerk werden er geruild voor slaven die vervolgens rechtstreeks vanuit Afrika naar Suriname werden getransporteerd. Deze slaven kwamen zelf dus niet in Rotterdam, maar werden er wel verhandeld.

In Amsterdam staat al sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden. Rotterdam heeft nu dus ook een monument. Dit monument is er onder meer gekomen omdat er tegenwoordig zo’n 80.000 nazaten van slaven in de stad wonen. De voorouders van deze Rotterdammers werkten onder meer als slaaf in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Het monument, dat ontworpen is door kunstenaar Alex da Silva, werd zondag onthuld in bijzijn van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het is een stalen kunstwerk van negen bij vijf meter. Het beeld bestaat uit een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen. Het monument staat op de Rotterdamse Lloydpier.

150 jaar

Op 1 juli 1863, dit jaar honderdvijftig jaar geleden, werd de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept. Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afgeschaft, de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×