Slag bij Waterloo nagespeeld

Schilderij van de Slag bij WaterlooKomend weekend wordt de Slag bij Waterloo van 1815 door ongeveer zeshonderd figuranten uit verschillende landen nagespeeld.

De Slag bij Waterloo vond aan het begin van de negentiende eeuw plaats. Franse troepen stonden tegenover Engelsen, Britten, Nederlanders en Duitsers. Het Frankrijk van Napoleon delfde uiteindelijk het onderspit. Onder leiding van de hertog van Wellington werd de Slag op 18 juni 1815 in het voordeel van de geallieerden beslist.- advertentie -
Het skelet met de kogel

De slag wordt ieder jaar nagespeeld. Ook dit jaar steken honderden figuranten zich weer in historische kostuums. Ze slaan hun bivak op voor een reconstructie van de veldslag. Zaterdag kunnen bezoekers onder meer door de kampementen van de verschillende legers wandelen. De soldaten geven gezamenlijk een beeld van het leven in het legerkamp, compleet met geweer- en kanonschoten, parades, wisseling van de wacht en patrouilles.

Daarnaast zijn er markten met producten en ambachten uit de tijd van Napoleon.

Zondag 17 juni barst de strijd los. Bezoekers kunnen dan de gevechten bij Plançenoit, die zich afspelen tussen Hannotelet en Maransart, bijwonen. Van 10 tot 12 uur strijden de geallieerde en Franse troepen tegen elkaar, in het open veld en in het bos.

Wanneer de strijd beslecht is, trekken de geallieerde troepen in triomf het centrum van Waterloo binnen om de hertog van Wellington, in zijn hoofdkwartier en in de Sint-Jozefkerk te huldigen.

Het volledige programma is te vinden op www.waterloo1815.be

Intact skelet soldaat

Deze week vonden Belgische archeologen bij Waterloo nog het vrijwel intacte skelet van een soldaat die waarschijnlijk heeft meegevochten tijdens de Slag bij Waterloo. Tussen de ribben van het skelet werd een kogel gevonden. Vermoedt wordt dat de soldaat ook echt op de dag van de Slag bij Waterloo is overleden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: