Snackbar Pompeii na 2000 jaar weer open

2 minuten leestijd

Thermopolium in Pompeii
In 79 voor Christus was het een populaire eetgelegenheid en ontmoetingsruimte voor de inwoners van Pompeii. Bijna 2000 jaar nadat de Italiaanse stad onder lava werd bedolven, heropent de gelegenheid zijn deuren voor toeristen.

De laatste dag van Pompeii – Karl Briullov, ca. 1827
De Oud-Romeinse ‘snackbar’, een thermopolium, was een commercieel eettentje waar met name de arme bevolking in de Romeinse tijd terecht kon voor kant-en-klare maaltijden. De bezoekers aten onder meer Mediterrane lunches met granen, groente, kaas en vis. Maar ook de plaatselijke lekkernij werd geserveerd: gebakken kaas met honing. Hoewel er gelegenheid was om in de ‘snackbar’ te eten, haalden veel mensen het eten af en aten ze het buiten op.

Tijdens een twee dagen durende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus werd Pompeii volledig bedolven onder de as. Pas in 1748 werd het dorp per toeval weer ontdekt en in opdracht van de koning van Napels, Karel van Bourbon, opgegraven. Het is één van de best bewaarde Romeinse steden. Inmiddels is tachtig procent van de stad uitgegraven.

De snackbar, die binnenkort voor het grote publiek zijn deuren opent, ziet er nog net zo uit als tweeduizend jaar geleden. Het bevat een L-vormige toonbank en een schilderij met Mercurius (god van de handel) en Bacchus (god van de wijn). De thermopolium heeft bovendien een kelder, een tuin en eetruimte met een schilderij van de Romeinse oppergod Jupiter die als stier jacht maakt op het meisje Europa. Het etablissement had de ingang op de hoofdstraat van Pompeii: de Via dell’Abbondanza (weg van overvloed).

De eigenaar van de eettent was Vetutius Placidus, die tijdens de uitbarsting van de Vesuvius op de vlucht sloeg. Hij liet nog een pot met de inkomsten van twee dagen achter. In Pompeii werden meer dan honderdvijftig van deze eetgelegenheden gevonden. Ze danken hun naam thermopolium aan het feit dat er ook warme dranken werden geserveerd. In aardewerken potten in de toonbank zaten waarschijnlijk droge vruchten, linzen en bonen. In veel van deze eettenten waren ook bordelen gevestigd. Volgens sommige onderzoekers waren er vijfendertig bordelen in Pompeii.

Toeristen kunnen binnenkort in de heropende snackbar de sfeer proeven van het café-leven in de Romeinse tijd. Ook twee van de meest populaire gerechten van destijds worden dan geserveerd.

Boek: Pompeii – Het dagelijks leven in een Romeinse stad

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×