Dark
Light

Spoorwegmuseum komt met wielertentoonstelling

Auteur:
1 minuut leestijd
Joop Zoetemelk tijdens de Tour de France van 1976 (cc)
Joop Zoetemelk tijdens de Tour de France van 1976 (cc)

‘Nederlanders in de Tour’

In 2015 is Utrecht de startplaats van de Tour de France. Voor het Spoorwegmuseum in Utrecht is dit aanleiding om, samen met het Huis van de Wielersport, de tentoonstelling ‘Nederlanders in de Tour’ te organiseren.

Hennie Kuiper in 1988 - Foto: cc / Johan Vermeulen
Hennie Kuiper in 1988 – Foto: cc / Johan Vermeulen


Sinds 1936 nemen er Nederlandse renners deel aan de Tour de France. Met het tonen van diverse collecties en bruiklenen wil het museum straks een beeld geven van de rol van de Nederlanders in de Tour de France. ‘Nederlanders in de Tour’ start precies 100 dagen voor de Grand Depart op 26 maart 2015 en is te zien tot en met 1 september.

Voor de tentoonstelling wordt exclusief gebruik gemaakt van de collectie van het Huis van de Wielersport. Er zullen onder andere fietsen, wielershirts, foto’s en filmbeelden van Nederlandse tourhelden getoond worden. De komende tijd wordt verder gewerkt aan de invulling van de tentoonstelling. Directeur Paul van Vlijmen is enthousiast over de plannen:

“De komst van de Tour naar Utrecht is een prachtige kans om de stad internationaal op de kaart te zetten. Als Spoorwegmuseum haken we hier graag op in. Ik ben blij met de samenwerking met het Huis van de Wielersport en ik denk dat we samen een prachtige tentoonstelling kunnen neerzetten. De historie van Nederlanders in de Tour biedt in ieder geval voldoende mogelijkheden”.

De rol voor de Nederlanders begon in 1936 toen de eerste Nederlanders de Tour de France reden. Albert van Schendel, zijn broer Antoon, Theo Middelkamp en Albert Gijzen maakten onderdeel uit van deze allereerste Nederlandse wielerploeg in de Ronde van Frankrijk. De Van Schendels en hun team zijn de eersten in een lange rij van Nederlandse tourdeelnemers.

Hoogtepunten in de geschiedenis zijn de tourzeges van Jan Jansen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Maar ook de vele etappeoverwinningen van onder anderen Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Michael Boogerd blijven niet onvermeld in de tentoonstelling.

Openingsfoto: Joop Zoetemelk tijdens de Tour de France van 1976 (cc)

Lees ook: Tour startte in 1954 voor het eerst in Nederland

×