De Japanse fotografe Miyuki Okuyama portretteerde 30 mensen uit Nederland, die geboren werden uit een Nederlands-Indische moeder en een Japanse vader in de periode van de Japanse bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1942-1949).
Als kinderen van de Japanse bezetter groeiden zij op met een schuldgevoel in een omgeving die hen vijandig gezind was. Nu, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn veel Japans-Indische nakomelingen op zoek naar hun biologische vader als belangrijk ontbrekend deel van hun identiteit. Miyuki Okuyama portretteerde hen frontaal en toont hen zonder opsmuk.
Okuyama woont en werkt in Nederland en exposeerde in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Haar fotoseries- en fotoboeken werden herhaaldelijk genomineerd. Haar fotoboek ‘Dear Japanese’ is opgenomen in de bibliotheek van het MoMa te New York.
Haar tentoonstelling ‘Dear Japanese’ is van 28 april tot en met 3 juli 2016 te zien in Museum Bronbeek. De foto-documentaire past in de reeks tijdelijke exposities die Museum Bronbeek presenteert rond de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië.
Zie ook: Boeken over Nederlands-Indië