Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee vroege werken van de Haagse schilder Anton Mauve ontvangen. Daarnaast heeft het museum een Haarlems Album Amicorum van rond 1850 gekregen.
Anton Mauve (1838-1888) werd vooral bekend met zijn duin- en heidelandschappen. Hij was een neef en leermeester van Vincent van Gogh en wordt vaak in verband gebracht met zowel de Haagse als de Larense school.
Teylers Museum heeft nu twee jeugdwerken van de schilder ontvangen, waaronder een portret van de grootvader van kunstenaar Lambertus de Jong (1838-1923). Het album amoricum – een bundel vol persoonlijke illustraties en aantekeningen gemaakt door
vrienden en bekenden – is aangelegd door deze Lambertus de Jong. Het omvat ruim vijfentwintig bijdragen waaronder tekeningen van Johannes Reekers (1824Â-1895), Wouterus Verschuur (1812Â-1874) en Elias Voet (1827Â-1905). Haarlemse kunstenaars die voor de jonge Mauve van groot belang waren, als leermeester ofwel als bevriende collega.
Michiel Plomp, hoofdconservator Kunstverzamelingen van het Teylers Museum, noemt de aanwinsten een schot in de roos. De aanwinsten zijn geschonken door een nazaat van Lambertus de Jong en vanaf dinsdag 15 december te zien in het Haarlemse museum.
Boek: Mauve – How One Man Invented a Color That Changed the World