Een tot nog toe onbekend beschermd scheepswrak voor de kust van Sussex in Engeland is recent geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om het zeventiende-eeuwse Nederlandse oorlogsschip 'Klein Hollandia'.
Burgerwetenschappers hebben op de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug meer dan 1000 tot nu toe onbekende grafheuvels ontdekt. De onderzoeksresultaten tonen volgens archeologen aan dat het gebied in de prehistorie veel intensiever werd bewoond dan gedacht.
De vondsten uit Springendal zijn van regionaal en nationaal belang en worden tot belangrijkste vroegmiddeleeuwse vondsten van Nederland gerekend.
Na bijna tweeduizend jaar in het Drentse veen te hebben gelegen, werd in mei 1897 het lijk van het Meisje van Yde gevonden.
In Byblos vestigden de eerste mensen zich ergens in het zevende millennium op een plateau naast de zee. We weten niet precies wanneer dit gebeurde. Dat heeft iets te maken met de opgraving.
Recent zijn resten gevonden van de Phoenix, een stoomschip vol Nederlandse emigranten dat op 21 november 1847 verging op Lake Michigan, een van de vijf Grote Meren in het noorden van de Verenigde Staten.
De jurk is over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestaan uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven in een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten.
Tijdens archeologische opgravingen in Toscane zijn meer dan twintig bronzen beelden van ongeveer tweeduizend jaar oud gevonden. De beelden stellen onder meer de goden Apollo en Hygieia voor. Ook vonden de archeologen ruim vijfduizend gouden, zilveren en bronzen munten.
In het IJ bij Amsterdam wordt binnenkort bijzonder historisch onderzoek verricht. Archeologen hopen er sporen te vinden van de scheepsblokkade die geuzen hier in 1572 opwierpen, in een poging de vijandige Hollandse stad af te snijden van een van haar belangrijkste levensaders.
Het Zweedse linieschip Sophia Albertina verging in de buurt van Texel tijdens het begeleiden van een konvooi. Honderden opvarenden kwamen bij deze scheepsramp om het leven. Enige tijd geleden vonden twee duikers de scheepsbel van het schip.
Tijdens een opgraving bij het Buitenhof in Den Haag hebben archeologen twee leeuwenbotten gevonden. Het gaat vermoedelijk om de oudste resten van leeuwen die ooit in Nederland bij een opgraving zijn gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er tussen 1344 en 1358 leeuwen werden gehouden op het Buitenhof.
In Nijmegen hebben archeologen sporen gevonden van een zweethut en enkele waterkuilen uit de Bronstijd. Volgens de onderzoekers gaat het om een unieke vondst voor het vasteland van Europa. Dergelijke vroege sauna’s zijn in Europa verder alleen bekend uit Groot-Brittannië en Ierland.
De zegelstempel blijkt eigendom te zijn geweest van ridder Dirck van Nijenbeek (1232-1296), een voormalige eigenaar van kasteel Nijenbeek. Waarschijnlijk was hij ook de stichter van het kasteel dat dus ook naar hem is vernoemd.
De opgravingen maken onderdeel uit van een project dat onderzoekt hoe het kustlandschap in en rond Oostende gedurende de laatste vijfduizend jaar evolueerde van een natuurlijk landschap naar de volledig door de mens geconstrueerde kustlijn van vandaag.
Vermoedelijk gaat het om merktekens van de heilige drie-eenheid “OOO”, een symbool voor de vader, de zoon en de heilige geest.
Door het onderzoek hopen de archeologen meer te weten gekomen over het bijna verdwenen ambacht van de kooiker.
Tijdens opgravingen van de Radboud Universiteit aan de Via Appia in Rome, een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, is een bijzondere inscriptie ontdekt. Het gaat om een inscriptie die behoorde bij een van de grafmonumenten die al langere tijd door de archeologen wordt onderzocht.
In het gehucht Mont-Saint-Jean, iets buiten Brussel, hebben archeologen een veldgraf gevonden met daarin de resten van een militair die tijdens de Slag bij Waterloo om het leven zou zijn gekomen.
In de jaren zestig van de vorige eeuw werd een tweeduizend jaar skelet gevonden op het terrein van de toenmalige Hoogovens. Lang ging men ervan uit dat het om de resten van een man ging. Volgens nieuw onderzoek gaat het naar alle waarschijnlijkheid echter toch om een vrouw.
Grafgiften als vuurstenen pijlpunten, stenen bijlen en maalstenen, die doorgaans strikt aan mannen- of vrouwen werden toegeschreven, blijken in het grafritueel minder sekse-gebonden te zijn dan voorheen gedacht.
Enkele maanden geleden vonden archeologen ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, vier graven van meer dan 6000 jaar oud. Rijkswaterstaat houdt op 2 juli aanstaande een open dag op de vindplaats.