Tombe zangeres gevonden bij Luxor

Archeologen hebben in de Vallei der Koningen bij Luxor een eeuwenoude graftombe van een zangeres gevonden. De Egyptische autoriteiten hebben dat bekendgemaakt.

Vallei der Koningen
De vondst is onder meer bijzonder omdat het om een graf gaat van een persoon die geen lid was van een oude Egyptische koninklijke familie.

De tombe van de zangeres werd bij toeval ontdekt en is maandag geopend door een team van Zwitserse en Egyptische archeologen. In de tombe troffen de onderzoekers het gemummificeerde lichaam van een vrouw aan. Het zou gaan om de mummie van Nehmes Bastet, een zangeres die zong in de tempel van Karnak. De onderzoekers leidden dit af aan voorwerpen en inscripties die bij de tombe gevonden zijn. De zangeres leefde ten tijde van de 22e Dynastie van Egypte (ca. 945-712 v.Chr).

De graftombe, die in zeer goede staat verkeert, werd overigens niet voor de zangeres gemaakt. Hij bestond vierhonderd jaar voor haar overlijden al. Voor wie de tombe destijds bedoeld was, is niet bekend.

- advertentie -

Het is niet voor het eerst dat er niet-koninklijke tombes gevonden worden in Egypte. Het merendeel van die niet-koninklijke tombes dateert uit de 18e Dynastie (1550-1292 v.Chr.), meldt de BBC.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: