Twee boeken over Kenau Simonsdochter Hasselaer

2 minuten leestijd

Dit najaar komen er twee nieuwe boeken uit over de zestiende-eeuwse verzetsstrijder Kenau Simonsdochter Hasselaer (ca. 1526-1588). Dit naar aanleiding van de film ‘Kenau’ die begin 2014 in de bioscopen is te zien.

Filmfragment – Foto: FU Works


In de historische roman die wordt geschreven door Tessa de Loo wordt het verhaal van de Haarlemse scheepsbouwer en handelaar verteld vanuit de hoofdpersoon zelf. Lydia Rood schrijft daarnaast een jeugdroman waarin het verhaal juist wordt beschreven vanuit het perspectief van Kenau’s dochter, Kathelijne.

De twee boeken moeten ervoor zorgen dat zowel ouders als kinderen zich gaan verdiepen in het verhaal en er samen over kunnen praten. Beide romans zijn gebaseerd op het (geromantiseerde) verhaal uit de film.

Kenau de film

De film Kenau verschijnt begin 2014 in de bioscopen. De film draait onder meer om de relatie die Kenau heeft met haar oudste dochter nadat zich een groot drama heeft voorgedaan. Kenau zelf wordt gespeeld door Monic Hendricks, die al verschillende Gouden Kalveren won. Wigbold Ripperda, een man die Kenau bijstond in de strijd, wordt gespeeld door Barry Atsma. Dochters Kathelijne en Gertruide worden gespeeld door Salie Harmsen en Lisa Smit. Verder spelen onder andere Matthjis van de Sande Bakhuyzen en Anne-Marie Jung een rol in de film.

De film wordt geregisseerd door Maarten Treurniet.

Filmfragment – Foto: FU Works

Verdediging van Haarlem

Kenau Simonsdochter Hasselaar (1526-1588) is vooral bekend geworden vanwege haar rol tijdens het verzet tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze zou aan het hoofd hebben gestaan van een leger van driehonderd vrouwen en heldhaftig strijd hebben geleverd bij de verdediging van Haarlem. De Friesche geleerde Johannes Arcerius heeft het over:

…de dapperste van alle Haarlemse vrouwen: ‘een zeer mannelijke vrouw, die met recht een Manninne genoemd mag worden, … [die] met arbeid, wapens en tegenweer het algemene welzijn voorstond en met spijt en schimpen de vijand onophoudelijk tergde’.

Ondanks de verhalen is nooit met zekerheid vast komen te staan dat Kenau ook daadwerkelijk meevocht.

In 1588 verdween Kenau op zee. Alles wijst erop dat ze tijdens een handelsmissie naar Noorwegen werd overvallen door zeerovers en is gedood. Tegenwoordig wordt Kenau met name herinnerd doordat haar naam wordt gebruikt voor stoere, mannelijke vrouwen met haar op de tanden.

~ Lilian Ahlers

Gerelateerde boeken:

Filmfragment – Foto: FU Works

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×