Uitzending Radio 538 live vanuit Auschwitz

Auschwitz
De dagelijkse radioshow van Ruud de Wild wordt donderdag live uitgezonden vanuit voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen.

De radiomaker wordt tijdens de uitzending rondgeleid door Bob Cohen, een overlevende van de Holocaust. Cohen zat zelf zevenentwintig maanden in verschillende kampen, waaronder elf maanden in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dit in Polen gelegen kamp werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal- advertentie -

Radio 538

werden er tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In Auschwitz werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Radio 538 wordt met name door jongeren beluisterd.

Ruud de Wild komt naar eigen zeggen met de speciale uitzending omdat “we nooit mogen vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz gebeurde”. Er wordt tijdens de uitzending geen muziek gedraaid in het kamp. De studio staat buiten Auschwitz. Op de site van het radioprogramma reageert niet iedereen positief op het feit dat de komende uitzending van Ruud de Wild vanuit Auschwitz wordt uitgezonden. Zo schrijft ene ‘Hals’ bijvoorbeeld in een reactie:

Over de rug van oorlogslachtoffers geld verdienen. En er vervolgens nog maatschappelijk verantwoord over doen ook. Misselijke shit dit.

Een andere luisteraar zegt de kritiek niet te begrijpen:

RESPECT voor Ruud, goed initiatief om de jeugd te laten kennismaken hiermee.

Ook elders wordt al druk gediscussieerd over de komende uitzending. Metro-columnist Luuk Koelman staat er in zijn column van donderdag bijvoorbeeld bij stil. De columnist komt in een vrij cynisch stuk onder meer met de volgende fictieve quote van Ruud de Wild:

Ik wil uitzoeken of in Auschwitz ook een gevangene heeft gezeten met nummer 538 op de onderarm. Dat lijkt me heel spannend. Leeft hij nog? Is hij vergast? Daar kunnen we dan een quiz omheen bedenken voor de luisteraars.

De uitzending vanuit Auschwitz is donderdag te beluisteren vanaf 16:00 uur.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier