De Amerikaanse landbouwwetenschapper en Nobelprijswinnaar Norman Borlaug is zaterdag 12 september 2009 op 95-jarige leeftijd overleden.
Borlaug studeerde landbouwwetenschappen aan de universiteit van Minnesota en vertrok in 1944 naar Mexico. Hier ontwikkelde hij nieuwe tarwerassen die beter bestand waren tegen ziektes. Deze nieuwe zogenaamde dwergtarwerassen hadden grote aanpassingsmogelijkheden en konden hierdoor onder meer groeien in landen als Turkije, Afghanistan en Pakistan.
De door Borlaug ontwikkelde rassen maakten bovendien een veel grotere opbrengst per hectare mogelijkheden. In landen als Pakistan en India verdubbelden de tarweopbrengsten hierdoor. Vanwege het grote nut dat deze rassen hadden voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden werd de Amerikaanse agronoom ook wel de Vader van de groene revolutie genoemd.
Borlaug ontving in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan een verbeterde voedselproductie. In 1986 richtte de Amerikaan de World Food Prize op. De onderscheiding kan gewonnen worden door personen die zich inzetten voor de verbetering van kwaliteit en hoeveelheid van voedsel op aarde.
Lees ook: William Vogt (1902-1968) en Norman Borlaug (1914-2009) en de toekomst van de planeet
Boek: De Tovenaar en de Profeet. Twee grondleggers en hun concurrerende ideeën over een leefbare toekomst op onze planeet