Vermoord Willem van Oranje!

1 minuut leestijd
Afb: KB

Nieuws van toen

Portret van Willem van Oranje – Michiel van Mierevelt (Museum Het Prinsenhof, Delft)

In 1580 deed koning Filips II van Spanje Willem van Oranje, leider van de opstandige Zeven Provinciën, in de ban. Wie hem vermoordde kreeg een forse beloning. Willem van Oranje reageerde met een Apologie (verweerschrift), waarin hij Filips II een ‘valse’ vorst noemde.

De Staten-Generaal van de opstandige Republiek accepteerde Willems Apologie en ging zelfs verder. Op 26 juli 1581 vaardigde de Staten-Generaal het Plakkaat van Verlatinghe uit. Die verklaring hield in dat de Republiek Filips II niet langer als machthebber erkende, vanwege diens tirannieke bewind. Een voor die tijd ongehoorde stap, want in Europa bestond nergens een regeringsvorm zonder vorst.

Krantenbericht over het Plakkaat van Verlatinghe in de Leeuwarder courant op 24 juli 1937:

Een belangrijke datum

De Haagsche Post schrijft: „Er zijn data en gebeurtenissen uit onze vaderlandsche geschiedenis, die op zichzelf niet zo veel betekenen, maar toch van de schoolbanken af onuitwischbaar in ons aller geheugen zijn blijven hangen. Er zijn andere data, die ons volk wel heeft onthouden of waarvan we zeggen, als we er maar eens ‘van horen of lezen: “O ja”, maar omtrent welke betekenis toch geen duidelijke voorstellingen bestaan. Eén daarvan – en een zeer belangrijke – is 26 Juli 1581.

Lees het gehele krantenartikel op kranten.kb.nl

Vorige bericht

Volgende bericht


Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×