De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBO) wil dat de kinderen op de basisscholen het Nederlandse volkslied weer onderwezen krijgen. KBO-voorzitter Michiel Zonnevylle heeft dat tegenover het AD gezegd.
Op dit moment kennen lang niet alle scholieren het Wilhelmus omdat scholen niet verplicht zijn het lied aan hen te leren. Als het aan de KBO ligt komt daar dus verandering in. De bond wil dat op scholen niet alleen het lied geleerd wordt, maar dat ook stilgestaan wordt bij de historische betekenis van het Nederlandse volkslied.
De KBO vroeg de hoofdredacteuren van alle regionale omroepen eerder deze week ook al om het Wilhelmus voortaan op de verjaardag van de koningin weer te draaien. Deze traditie zou de verbondenheid tussen de verschillende delen van Nederland en het koningshuis versterken.
Historie
De tekst van het Wilhelmus werd waarschijnlijk geschreven door Philips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540-1598). Dit tijdens het Haarlems Beleg in de zestiende eeuw.
Het duurde ruim 350 jaar voor het Wilhelmus officieel het Nederlandse volkslied werd. In de negentiende eeuw werd gekozen voor het lied Wien Neerlands bloed van Hendrik Tollens. Later vond men dit volkslied echter te racistisch. Vooral de beginregels waren voor velen aanstootgevend:
“Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit, Van vreemde smetten vrij.”
Op 10 mei 1932 koos het kabinet voor het Wilhelmus als nationaal volkslied. De melodie van het lied is afkomstig van het spotlied Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé, dat werd gezongen tijdens een ander beleg: het beleg van de Franse stad Chartres door de Hugenoten in 1568.
Lees ook: Het Wilhelmus – De geschiedenis van ons volkslied