Dark
Light

Willem van Oranje en het mysterie van de derde kogel

Auteur:
1 minuut leestijd
Balthasar Gerards schier Willem van Oranje neer, 1584
Balthasar Gerards schier Willem van Oranje neer, 1584 - Hendrik Albert van Trigt, in of voor 1877 - 1899 (Rijksmuseum)

In de geschiedenisboeken staat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 met drie kogels om het leven werd gebracht door Balthasar Gerards. In de muur van Het Prinsenhof zijn echter maar twee kogelgaten te vinden…

Praalgraf van Willem van Oranje (Foto: Historiek)
Over deze derde kogel is in de loop der tijden veel gespeculeerd. De gemeente Delft meldt nu echter dat er onlangs een achttiende-eeuws document is opgedoken waarin gesproken wordt over de vondst van een van de kogels. In de tekst, die vermeld wordt in een onlangs verschenen proefschrift, staat onder meer:

“Daarenboven wordt my uit Delft berigt, dat men aldaar, by het repareeren der trapmuur van het ouder Hof, één der kogels gevonden heeft, waarmede het zinkroer van Balthazar Gerrits geladen was, en dat die dierbare reliquie ten eersten naar Santhorst getransporteert is.”

De tekst dateert uit ongeveer 1770. Volgens Museum Het Prinsenhof is er geen latere vermelding van de kogel opgedoken. Het landgoed Santhorst (bij Wassenaar) waarover in de de tekst gesproken wordt, is begin negentiende eeuw afgebroken.

Uitgebreide reconstructie

Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof werken momenteel aan een uitgebreide reconstructie van de moord. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de ‘plaats delict’. De onderzoekers hopen antwoorden te vinden op tot nu toe onbeantwoorde vragen over de “eerste politieke moord in de geschiedenis”.

Dit najaar worden de resultaten van alle deelonderzoeken naar de moord aan het publiek gepresenteerd. De EO heeft het onderzoek voor het televisieprogramma Blauw Bloed op de voet gevolgd. De uitzending zal in oktober of november te zien zijn. Ook verschijnt er een speciale publicatie waarin alle onderzoeken worden opgenomen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×