100 jaar oude foto’s gevonden bij hut Robert Falcon Scott

Alexander Stevens aan boord van de Aurora in McMurdo Sound, Antarctica - The Antarctic Heritage Trust

Alexander Stevens aan boord van de Aurora in McMurdo Sound, Antarctica – The Antarctic Heritage Trust

Op Antarctica zijn bijna honderd jaar oude negatieven gevonden van foto’s die werden gemaakt tijdens een expeditie van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. De negatieven verkeerden in vrij slechte staat, maar nadat ze ontdaan waren van schimmel en waren schoongemaakt konden ze alsnog worden ontwikkeld.

Foto: The Antarctic Heritage Trust

Foto: The Antarctic Heritage Trust


De negatieven, tweeëntwintig in totaal, werden gevonden in een blok ijs in de hut van ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott. Deze poolreiziger is vooral bekend om zijn mislukte recordpoging om als eerste mens de zuidpool te bereiken. De Brit bereikte de zuidpool kort na zijn Noorse tegenstrever Roald Amundsen en overleed tijdens de terugtocht.

De hut van Robert Falcon Scott werd tijdens latere expedities nog gebruikt, ook door leden van expedities van Ernest Shackleton. In 1915 moesten tien leden van zo´n expeditie noodgedwongen drie jaar overleven in de hut van Scott omdat hun schip tijdens het opzetten van een bevoorradingspost naar zee was geblazen. Drie van de tien expeditieleden overleefden de omstandigheden niet.

Medewerkers van de Antarctic Heritage Trust New Zealand zijn al langere tijd bezig met het herstellen van de hut van poolreiziger Robert Falcon Scott. Onlangs vonden ze in een blok ijs de tweeëntwintig negatieven. Nadat deze onder handen waren genomen slaagden de onderzoekers er in de oorspronkelijke beelden redelijk duidelijk tevoorschijn te halen. De foto’s zijn vermoedelijk gemaakt door Arnold Patric Spencer-Smith, de fotograaf van de missie.

Op een aantal foto’s is alleen het poollandschap te zien maar op andere foto´s staan ook mensen afgebeeld. Op één foto is de leider van het team te zien aan boord van de Aurora, het schip van Ernest Shackleton.

The Antarctic Heritage Trust

The Antarctic Heritage Trust

Atari 2600: Space InvadersInternet Archive, een organisatie die…
Veroordeelde moordenaar uit 1818 was mogelijk onschuldig -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: