Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden

Deze indrukwekkende foto werd gemaakt op 13 april 1945 bij het Duitse plaatsje Farsleben. Te zien zijn Joden die na een lange periode van ontberingen door Amerikaanse soldaten zijn bevrijd.

In de trein die op deze foto te zien is zaten zo´n tweeduizend Joden die gevangen hadden gezeten in concentratiekamp Bergen-Belsen. Tegen het eind van de oorlog hadden de nazi’s besloten de gevangenen die nog in leven waren met zogenaamde dodentreinen te verplaatsen. De treinen waren vertrokken in verschillende richting. Er waren plannen om de afgesloten treinwagons, met daarin de Joodse gevangenen, op te blazen om zo de misdaden uit te wissen en zo de geplande vernietiging te versnellen.

Dodentreinen

Op 13 april 1945 stuitte een Amerikaanse tankbrigade bij Farsleben, een plaatsje zo’n vijftien kilometer ten noorden van Magdenburg, op een van de dodentreinen. De trein had hier al een tijdje stilgestaan en de machinist bleek de benen te hebben genomen.

Na een lange periode van ontberingen werden de Joden in de trein eindelijk bevrijd. Verschillende van hen overleden korte tijd later alsnog door een uitbraak van tyfus. Een andere dodentrein werd rond deze tijd bij het plaatsje Tröbitz bevrijd door de Russen.

Lees ook: De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945
…en: Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)
The Beatles op Abbey Road, maar dan van rechts naar links
Het is één van de beroemdste foto´s uit de popgeschiedenis: The Beatles…
Het hondje van George S. Patton
Op 21 december 1945 overleed de Amerikaanse generaal George S. Patton bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: