Nieuwe Kerk komt met tentoonstelling over Ming-dynastie

Zhu Yuanzhang, grondlegger van de Ming-dynastie

De Nieuwe Kerk in Amsterdam bereidt een tentoonstelling voor over de Ming-dynastie (1368-1644). Dat is deze week bekendgemaakt. De tentoonstelling zal in de herfst van 2013 in de kerk te zien zijn.

De Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de khans van de Yuan Dynastie. Ming – wat letterlijk ‘schitterend’ betekent – zou een langdurige en stabiele dynastie blijken en vele grote maatschappelijke en culturele prestaties leveren.


De tentoonstelling geeft straks een beeld van deze successen, bijvoorbeeld op het gebied van de kunst en cultuur. De tijd van de dynastie, die esthetiek hoog in het vaandel had staan, kenmerkte zich door grote sociale veranderingen en een bloeiende, consumptiegerichte cultuur. Met name de vijfde Ming-keizer Xuande (reg. 1426-36) geldt als iemand die de kunsten sterk bevorderde en de reputatie van de Ming-dynastie op dit gebied vestigde. Veel objecten die de keizers bezaten, getuigen van hun grote rijkdom. Een zogenaamde schoonheidscommissie, door het Hof opgericht, garandeerde voortdurende productie van hoogwaardige (toegepaste) kunst. Een enorm breed scala aan goederen werd tijdens de Ming-dynastie vervaardigd. Doelbewust werd een vrijemarkteconomie gecreëerd om vraag naar consumptiegoederen op gang te brengen.

- advertentie -

De tentoonstelling gaat ook in op de impact van de grote culturele en maatschappelijke prestaties van de dynastie, en vooral haar invloed op China’s huidige nationale identiteit.

Stoof van verguld email – China, Ming-dynastie – © Nanjing Museum of Art/Nomad Exhibitions

In de tentoonstelling zullen levensgrote banieren en afbeeldingen de collectie ondersteunen. Interactieve en digitale media geven de bezoeker de mogelijkheid zich verder te verdiepen in de cultuur van de Ming-dynastie. Deze reizende tentoonstelling wordt gezamenlijk georganiseerd met Nomad Exhibitions, Edinburgh.

Veel van de werken die tentoongesteld worden zijn afkomstig uit het Nanjing Museum in China. Het gaat onder meer om schilderingen, goud, textiel, porselein, meubilair, keramiek en kalligrafie uit de Ming-periode.

Gerelateerde boeken:

De monstransDe kostbare monstrans die eind januari werd gestolen…
MuseuminspecteursNederlandse musea lopen al geruime tijd het 'risico' bezocht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: