Spiegel Historiael, 1325-1335

Meesterwerk van Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant was een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de dertiende eeuw. Eén van zijn grootste encyclopedische werken is Spiegel Historiael. Deze in de volkstaal geschreven wereldgeschiedenis op rijm beschrijft de geschiedenis vanaf de schepping tot het jaar 1250.

Vóór Maerlant werd over kennis en wetenschap alleen in het Latijn geschreven. In de dertiende eeuw kregen de adel en de gegoede burgers steeds meer belangstelling voor de wetenschap. Maerlants bewerkingen van grote Latijnse encyclopedische werken kwamen tegemoet aan die behoefte. Van zijn drie grote leerdichten, Der Naturen Bloeme, de Rijmbijbel en de Spiegel Historiael geldt het laatste onbetwist als zijn hoofdwerk.

Helaas moest Jacob van Maerlant in 1288, mogelijk om gezondheidsredenen, zijn werk staken. Twee jongere tijdgenoten voltooiden zijn vertaling. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Spiegel Historiael, 1325-1335. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Portret van Oopjen Coppit - Rembrandt van Rijn
Ik gun het best aan het Rijksmuseum, dat het voor 160 miljoen…
Hirohito
Bij de term Sjoa is de eerste associatie die veel mensen maken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: