Wandelen door de hutten van Shackleton en Scott

Google heeft onlangs bijzondere foto’s online gezet die op de zuidpool zijn gemaakt. Dankzij de beelden kan er bijvoorbeeld een kijkje worden genomen in de hutten van beroemde ontdekkingsreizigers als Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott.

Het internetbedrijf heeft voor dit zuidpool-project samengewerkt met onderzoeksteams van de universiteit van Minnesota en de ‘Antarctic Heritage Trust’ in Nieuw-Zeeland. Medewerkers- advertentie -

De hut van Ernest Shackleton

van die teams kregen van Google speciale camera’s mee waarmee de zogenaamde Street View-beelden gemaakt kunnen worden.

Nu is dus bijvoorbeeld de hut van Robert Falcon Scott (1868-1912) online te bekijken. Deze Britse ontdekkingsreiziger probeerde begin twintigste eeuw als eerste mens ooit de zuidpool te bereiken. Hij had echter concurrentie. Ook de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen (1872-1928)probeerde namelijk op hetzelfde moment, maar dan via een andere route, het geografische zuiden te bereiken. De Noor won de race om de zuidpool uiteindelijk.

Ook Scott en zijn team bereikte de zuidpool, maar de Britse reizigers arriveerden dus als tweede op de geografische zuidpool. Ze troffen daar behalve een vlag ook een telegram van Amundsen aan. Op de terugweg van de zuidpool overleden zowel Scott als de vier andere Britse expeditieleden.

Geografische zuidpool

Google heeft ook beelden van de zuidpool online gezet. Daar staan tegenwoordig een groot aantal vlaggen.

Behalve de hut van Scott is ook de hut van de Iers-Britse Antarcticaverkenner Ernest Shackleton (1874-1922) via Google te bekijken. Het gaat om de hut bij Cape Royds waar Shackleton en zijn bemanning de winter doorbrachten nadat ze hun schip de Nimrod hadden verlaten. In de hut zijn nog meer dan honderden objecten van de reizigers te vinden, waaronder keding, ingeblikt voedsel en boeken. Tijdens de Nimrod-expeditie (1907-09) slaagde Shackleton en zijn mannen er in de vulkaan Mount Erebus te beklimmen.

Twee jaar geleden werden bij de hut van Shackleton nog enkele kisten whisky en brandy gevonden.


De hut van Ernest Shackleton


koninklijke-toast-prins-charles-gr
De koninklijke toast - Foto: Hansons AuctioneersEr worden geregeld…
belgie-nationale-feestdag-21-juli-ddl-gr
Doodle ter gelegenheid van de feestdagOp deze dag in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: