Dark
Light

40.000 euro voor gesigneerd exemplaar Mein Kampf

Auteur:
1 minuut leestijd
Het geveilde exemplaar van Adolf Hitler (Nate D Saunders)
Het geveilde exemplaar van Adolf Hitler (Nate D Saunders)

In Amerika is een gesigneerd exemplaar van Hitlers beruchte boek Mein Kampf geveild voor een bedrag van 40.000 euro op.

Het boek, bestaande uit twee delen, werd online geveild door veilinghuis Nate D Sanders. Aanvankelijk leek het erop dat het werk niet verkocht zou worden, maar kort nadat de veiling was gesloten meldde zich toch een koper. Die was bereid er ruim 43.000 dollar (omgerekend ongeveer 40.000 euro) voor neer te leggen.

Verboden boek

Adolf Hitler deed in Mein Kampf, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken. In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn Kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden.

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet toen weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk van Mein Kampf in Nederland nog steeds verboden is.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×