Week van de koloniale geschiedenis

Belgen dateren oudste rotstekeningen Noord-Afrika

Een van de tekeningen
Een interdisciplinair team van Belgische wetenschappers, dat nauw samenwerkt met de Amerikaanse Yale University, heeft de oudste rotskunst van Egypte ontdekt en meteen de oudste kunst die tot op heden in Noord-Afrika bekend is. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel hebben dat bekendgemaakt.

Tijdens een archeologische missie van de KMKG werden in 2008 rotskunstpanelen ontdekt op de sites van Qurta, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van de Egyptische stad Edfoe. De tekeningen waren nog gedeeltelijkbedekt door rotsig hellingspuin en windafzettingen.

- advertentie -

Het laboratorium voor Mineralogie en Petrologie van de Universiteit Gent is er in geslaagd de windafzettingen te dateren. Aan de hand van zogenaamde optisch gestimuleerde luminescentie (OSL-datering) werd vastgesteld dat de windafzettingen zeker 15.000 jaar oud zijn. De tekeningen onder dit punt zijn daarmee minstens zo oud. Vermoed wordt echter dat ze nog enkele duizenden jaren ouder zijn. De KMKG:

De rotstekeningen van Qurta zouden dus min of meer gelijktijdig zijn met de Europese kunst uit de Laatste IJstijd, zoals gekend van onder meer de beroemde grotschilderingen van Lascaux en Altamira, waarmee ze ook stilistisch bepaalde gelijkenissen vertonen.

De resultaten van het dateringsresultaten worden gepubliceerd in het decembernummer van het Britse tijdschrift Antiquity.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: