Collectie Frits Lugt verwerft portretten Jan de Bray

1 minuut leestijd
De twee pendant portretten van Jan de Bray – Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Paris
De twee pendant portretten van Jan de Bray – Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Paris

De schilderijencollectie van Frits Lugt, ondergebracht in de Fondation Custodia in Parijs, is onlangs uitgebreid met portretten van de Haarlemse kunstenaar Jan de Bray (ca. 1627-1697).

Het gaat om twee zogenaamde ovale pendante uit 1662 van een man en een vrouw. De geportretteerden waren op het moment van schilderen volgens de de Fondation Custodia respectievelijk 22 en 19 jaar oud. Om wie het gaat is niet helemaal duidelijk, maar vermoedens zijn er wel. Op de achterkant zijn in de negentiende eeuw wel de namen geschreven van Jacob van Vaerle en zijn zuster Lysbeth, maar het is volgens medewerkers van de collectie Frits Lugt de vraag of volwassen kinderen zo in de vorm van pendanten door De Bray zouden zijn geportretteerd.

Er bestaan twee aquarellen naar de schilderijen uit 1785 waarop ze zijn geïdentificeerd als Lambert Schutter, geboren in 1640 en dus 22 jaar oud in 1662, en Eva van Beresteyn. De twee traden op 24 september 1662 in het huwelijk en het lijkt erop dat ze ter gelegenheid van die gebeurtenis voor de schilder poseerden. Fondation Custodia over de kunstwerken:

“De lichtelijk verlegen uitdrukking van de vrouw en de zelfbewuste aanwezigheid van de man verlenen de portretten hun bijzondere aantrekkelijkheid. Hij heeft een hoed in de hand, zij een naar binnen gevouwen waaier. De toestand van de schilderijen, afkomstig uit Frans particulier bezit, is perfect. De tintelende kwaliteit van De Bray’s kunstenaarschap straalt de beschouwer tegemoet.”

De schilderijen zijn tot en met 27 mei te zien in de tentoonstelling Un Univers intime in het Institut Néerlandais in Parijs.

Boek: Frits Lugt 1884-1970 – Leven voor de kunst

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×