De donkere kamer van W.F. Hermans

1 minuut leestijd

W.F. Hermans – Foto: Jutka Rona
Het Nederlands Fotomuseum in Den Haag toont vanaf begin november een selectie foto’s van schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995). De auteur was zijn hele leven in de ban van de fotografie.

Hermans fotografeerde al vanaf zijn elfde jaar en in de jaren vijftig ondernam hij serieuze pogingen om zich verder te ontwikkelen. Hij ging toen in de leer bij arts-fotograaf Nico Jesse, bekend van het fotoboek Vrouwen in Parijs (1954). In de periode hierna fotografeerde Hermans veel, hoewel schrijven voor hem de hoofdzaak bleef. Hij wist een eigen stijl te ontwikkelen en boekte met zijn fotografie enige successen. Daaronder zijn enkele publicaties en een tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1986, onder de titel Koningin Eenoog. Het fotografische oeuvre van Hermans wordt bewaard door het Letterkundig Museum in Den Haag.


Stichting CPNB benaderde het Fotomuseum eerder dit jaar met de vraag om fotografie in te zetten tijdens de grote bibliotheekcampagne Nederland Leest. Tijdens die leescampagne staat dit jaar namelijk het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans centraal en in dat boek speelt fotografie een belangrijke rol.

In samenwerking met het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag maakte het museum daarom een kleine selectie uit het fotoarchief van Hermans. De zesentwintig geselecteerde foto’s geven volgens het museum een indruk van “Hermans’ fotografische ambities, interesses en manier van kijken”. Daarnaast zijn er onder meer aantekeningenboekjes, contactvellen en boeken te zien. De tentoonstelling is te zien in De Donkere Kamer, een permanente tentoonstelling in het Fotomuseum, waar ruim 185 jaar Nederlands fotografie wordt verteld.

De donkere kamer van Hermans is te zien van 9 november 2012 tot en met 13 januari 2013.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×