De reputatie van Napoleon Bonaparte

Verheerlijkt en bespot
//
1 minuut leestijd
De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)
De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)

In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof is vanaf aankomende zaterdag een kleine presentatie te vinden over de reputatie van de roemruchte Franse keizer Napoleon Bonaparte. Penningen en prenten laten zien hoe hij zowel werd verheerlijkt als bespot.

Het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen of personen op gedenkpenningen was niets nieuws in de tijd van Napoleon. Koninklijke voorgangers lieten zichzelf en hun daden al vereeuwigen sinds de renaissance. Napoleon was echter wel van de eersten van niet-koninklijke afkomst die het medium op zo’n grote schaal inzette als propagandamiddel. Zijn aanzien en politieke mogelijkheden namen toe mede dankzij de vakkundige medailleurs van Frankrijk en Italië.

De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)
De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)

Op de hak

Het verspreiden van penningen als propagandamiddel was echter niet alleen de strategie van Napoleon. Ook zijn Europese tegenstanders lieten penningen slaan, waarbij er genadeloos de spot met hem werd gedreven. Ook prenten waren een geliefd medium om Napoleon op de hak te nemen.

De presentatie ‘Eer en spot’ (10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016) laat bezoekers in vogelvlucht zowel de hoogte- als de dieptepunten in het leven van Napoleon zien.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties