De reputatie van Napoleon Bonaparte

Verheerlijkt en bespot

In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof is vanaf aankomende zaterdag een kleine presentatie te vinden over de reputatie van de roemruchte Franse keizer Napoleon Bonaparte. Penningen en prenten laten zien hoe hij zowel werd verheerlijkt als bespot.

Het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen of personen op gedenkpenningen was niets nieuws in de tijd van Napoleon. Koninklijke voorgangers lieten zichzelf en hun daden al vereeuwigen sinds de renaissance. Napoleon was echter wel van de eersten van niet-koninklijke afkomst die het medium op zo’n grote schaal inzette als propagandamiddel. Zijn aanzien en politieke mogelijkheden namen toe mede dankzij de vakkundige medailleurs van Frankrijk en Italië.

De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)
De reputatie van Napoleon Bonaparte (Valkhof)

Op de hak

Het verspreiden van penningen als propagandamiddel was echter niet alleen de strategie van Napoleon. Ook zijn Europese tegenstanders lieten penningen slaan, waarbij er genadeloos de spot met hem werd gedreven. Ook prenten waren een geliefd medium om Napoleon op de hak te nemen.

De presentatie ‘Eer en spot’ (10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016) laat bezoekers in vogelvlucht zowel de hoogte- als de dieptepunten in het leven van Napoleon zien.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: