Geert Buelens wint literatuurprijs met ‘Wat we toen al wisten’

1 minuut leestijd

Schrijver Geert Buelens is de winnaar van de Vlaamse literatuurprijs De Boon. De auteur won de prijs met zijn boek Wat we toen al wisten. Met dit boek wilde de auteur laten zien dat de onrust over klimaatverandering en de zorgen over de dalende biodiversiteit al veel ouder zijn dan menigeen denkt.

Het boek zoomt in op het jaar 1972. De achterflap meldt:

We zien hoe een begin wordt gemaakt met de ontbossing van het Amazonewoud, we reizen met Jacques Cousteau naar de bedreigde Zuidpool, we ontdekken met biologen al plastic deeltjes in de ingewanden van vissen en maken met de bemanning van de Apollo 17 de eerste kleurenfoto van de hele aarde. Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.

Wat we toen al wisten
Wat we toen al wisten
Volgens de jury, onder voorzitterschap van Joke van Leeuwen, wijkt het boek af van veel andere klimaatboeken waarin wanhoop een terugkerend thema zou zijn.

“Geert Buelens overstijgt die houding door een cultuurgeschiedenis te schrijven waarin hij het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politieke en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haast vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd.”

Geert Buelens (1971) is in het dagelijks leven hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is dichter en schreef eerder al een cultuurgeschiedenis van de jaren 60. Aan de Vlaamse literatuurprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Tom Lanoye

In de categorie kinder- en jeugdliteratuur ging de prijs naar het auteurstrio Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap. Ze ontvingen de prijs voor hun boek Misjka, een verhaal voor kinderen vanaf acht jaar over een meisje dat na een verhuizing een konijntje krijgt dat op een dag plotseling is verdwenen. De publieksprijs ging bij de volwassen naar het De draaischrijf van Tom Lanoye en bij de kinderen naar Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck, auteurs van Morris.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×