Herdenking Holocaust start met 102.000 namen

1 minuut leestijd

Op station Amsterdam-Muiderpoort start zaterdag de Nederlandse herdenking van de Holocaust met het voorlezen van de namen van de 102.000 mensen die vanaf kamp Westerbork werden weggevoerd. Sobibor-overlevende Jules Schelvis leest om 18.30 uur de eerste namen van de slachtoffers voor. De herdenking start op station Amsterdam-Muiderpoort tussen 3 oktober 1942 en 26 mei 1944 ruim 11.000 Joden, onder wie Jules Schelvis, naar doorgangskamp Westerbork werden gevoerd.

Vanaf dat moment worden 112 uur lang onafgebroken de namen opgelezen van de Joden, Sinti en Roma die vanuit Westerbork werden weggevoerd, nooit meer terugkeerden en geen eigen graf hebben. De lezers zullen daarna met verschillende bussen uit heel het land vertrekken richting Herinneringscentrum Kamp Westerbork, initiatiefnemer van de actie samen met Nederlands Auschwitz Comité.

De namen worden achtereenvolgens door verschillende mensen opgelezen. Bijvoorbeeld door Lida Prins-Van de Kar die als kind in Westerbork zat en door Fia Polak die 65-jarig geleden uit Auschwitz werd bevrijdt. Maar ook prominente Nederlanders lezen mee. Onder hen Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, staatssecretaris Jet Bussemaker met dochter, Marga van Praag, Jeroen Krabbé, Dieuwertje Blok, Frits Barend, Jacques d’Ancona, Loretta Schrijver, Hanneke Kappen en Rocky Tuhuteru. In totaal zullen bijna zevenhonderd kampoverlevenden, familieleden, nabestaanden en vrijwilligers de namen voorlezen.

Naast het lezen van de namen wordt 27 januari ook een metershoge kaart gepresenteerd. Deze is gemaakt door leerlingen van twaalf basisscholen en beelden per provincie de geschiedenis van een kind dat slachtoffer van het nazi-regime uit. Die kaart wordt woensdag tussen 12.00 en 13.00 afgebouwd.

Het hele programma en de route van de busreis zijn te vinden op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Wereldwijd worden op 27 januari herdenkingen gehouden om stil te staan bij de ruim zes miljoen Joden die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. vernietigingskamp Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door soldaten uit de Sovjet-Unie. Voormalig VN-voorzitter Kofi Annan riep in 2005 de dag daarom uit tot Holocaust Memorial Day.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×