Week van de koloniale geschiedenis

Hoorn in teken van 125 jaar Coca-Cola

In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is zondag de speciale expositie ‘125 Jaar Coca-Cola’ geopend. Naast een acht meter hoge colafles werd het geveldoek van de expositie-affiche onthuld door Hessel de Jong, directeur Coca-Cola Nederland, en Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de Twintigste Eeuw.

Het museum zal de komende maanden geheel in het teken staan van de geschiedenis van het meest bekende frisdrankmerk ter wereld. Zo zijn er verschillende oude affiches, advertenties en objecten te zien.- advertentie -

Het frisdrankmerk werd in de negentiende eeuw ontwikkeld door de apotheker John Stith Pemberton (1831–1888) en groeide uit tot één van de populairste frisdranken ter wereld.

Teksten, foto’s, advertenties, commercials, honderden originele Coca-Cola objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen, glazen vertellen in het museum de historie van het bekende frisdrankmerk. In een filmzaal worden historische films vertoond, displays geven een beeld van het bottelen van de bekende flesjes, blikken en emaile borden tonen de mooiste reclame-uitingen. Ook het MuseumCafé en de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw zijn deze zomer helemaal in ‘Coke-sfeer’.

De expositie is tot en met 4 september te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw. Na de expositie gaat het museum korte tijd dicht. Half oktober wordt het museum heropend in een voormalig gevangeniscomplex bij de Hoornse Haven, op het Oostereiland.

Lees ook: Coca-Cola, 125 jaar ‘verkwikkend en verfrissend’

Reportage EenVandaag:

sitestat

Documentaire: de geschiedenis van Coca-Cola

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: