Dark
Light

Italiaanse krant verspreidt Mein Kampf als weekendbijlage

Auteur:
2 minuten leestijd
Exemplaren van Mein Kampf - cc
Exemplaren van Mein Kampf - cc

In Italië is ophef ontstaan over een actie van dagblad Il Giornale, dat bij de weekendeditie een exemplaar van Mein Kampf van Adolf Hitler voegde. Dit naar aanleiding van een achtdelige reeks over de geschiedenis van het Derde Rijk.

De oorlogsreeks ging dit weekend van start met aandacht voor Mein Kampf. De krant besloot daarom een exemplaar van het beruchte boek mee te sturen, mét wetenschappelijk commentaar. Volgens het dagblad is het “goed om over het kwaad te kunnen lezen, om te voorkomen dat het terugkeert”.

De actie kwam de krant op veel kritiek te staan, onder meer van het Simon Wiesenthal Centrum dat stelt dat het niet eerder is voorgekomen dat een krant met behulp van Mein Kampf de oplage probeerde te verhogen. Veel critici storen zich aan het feit dat de krant de afgelopen tijd veel reclame maakte voor de serie.

Zelfs de Italiaanse premier Matteo Renzi bemoeide zich met de zaak. De premier gaf via Twitter aan de actie te betreuren. Een woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Italië noemde de actie “onfatsoenlijk”.

Handel en herdruk van Mein Kampf

Hitlers Mein Kampf - Werner Maser
Hitlers Mein Kampf – Werner Maser
Adolf Hitler deed in Mein Kampf zijn ideeën over ras, Duitsland en politiek uit de doeken. Na de oorlog kwam het auteursrecht bij de Duitse deelstaat Beieren te liggen. Op 1 januari verviel dit auteursrecht. In Duitsland verscheen inmiddels een herdruk, voorzien van wetenschappelijk commentaar en maar liefst 3.700 voetnoten om de lezer duidelijk te maken op welke punten Hitler bijvoorbeeld een loopje nam met de waarheid.

In Nederland is handel en herdruk van Mein Kampf, ondanks het vervallen van het auteursrecht, nog altijd verboden. Wie het boek in Nederland te koop aanbiedt kan een aanklacht tegemoet zien. De wetenschappelijke Duitse editie is dan ook niet in Nederland te verkrijgen. Opvallend is dat in Nederland al wel zonder problemen een een boek te koop is óver Mein Kampf, waarin veel fragmenten uit het boek zijn opgenomen.

In Duitsland ontstond afgelopen week nog ophef over plannen voor een nieuwe publicatie van Mein Kampf door een rechts-conservatieve uitgeverij.

Boek: Hitlers Mein Kampf – Werner Maser
Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod nou eindelijk eens op
Meer artikelen over Mein Kampf

×