Kettingboek uit de zeventiende eeuw

1 minuut leestijd
Kettingboek uit de zeventiende eeuw - KB
Kettingboek uit de zeventiende eeuw - KB

In 1847 werden de boeken van de librije van de Grote Kerk van Weesp overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek. Net als veel andere steden beschikte Weesp sinds de zestiende eeuw over een min of meer openbare bibliotheek, waarin de boeken in kasten of op lectrijnen stonden, kerkbankachtige constructies met een zitbank ervoor.

De boeken waren aan de meubels bevestigd met kettingen om diefstal te voorkomen. Afgezien van de bewaard gebleven librije van de Walburgskerk in Zutphen zijn bijna alle Nederlande librijes in de voorbije eeuwen gesneuveld. Als hun boeken al bewaard zijn gebleven, zijn ze bijna altijd herbonden. Aan het hier getoonde boek, afkomstig uit Weesp, is nog te zien dat het uit een kettingbibliotheek afkomstig is.

Eerder schreef KB-collectiespecialist Erik Geleijns een blog over kettingboeken

Vorige topstukVolgende topstuk

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een 17e-eeuws kettingboek. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

0
Reageren?x
×