Dark
Light

‘Mein Kampf’ 70 jaar na dood Hitler opnieuw uitgebracht

Auteur:
1 minuut leestijd
Mein Kampf - cc
Mein Kampf - cc

Volgende maand verschijnt in Duitsland een heruitgave van Mein Kampf. Adolf Hitler deed in het beruchte boek, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over ras, Duitsland en politiek uit de doeken.

Het heruitgeven van Mein Kampf ligt in Duitsland zeer gevoelig. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Duitse deelstaat Beieren het auteursrecht in handen en die wilde nooit van een herdruk weten. Op 31 december van dit jaar vervalt het auteursrecht, zeventig jaar na Hitlers dood.

Het Institut für Zeitgeschichte in München werkt al jaren aan de wetenschappelijke uitgave. Het boek verschijnt dus niet in zijn oorspronkelijke vorm, maar bevat talloze opmerkingen om de lezer duidelijk te maken op welke punten Hitler bijvoorbeeld een loopje nam met de waarheid.

Mein Kampf. Ein kritische Edition
Mein Kampf. Ein kritische Edition

Mein Kampf had oorspronkelijk zo’n 600 pagina’s. De heruitgave, getiteld Mein Kampf. Eine kritische Edition, is met bijna 2000 bladzijden een stuk dikker. Anders dan bij het origineel is op de kaft ook geen portret van Adolf Hitler te vinden. De heruitgave bevat circa 3500 academische noten. Deze zijn verwerkt in de originele teksten van Hitler. Uitgangspunt van de wetenschappers was namelijk dat geen enkele pagina de oorspronkelijke woorden van Hitler mocht tonen zonder de notities.

Nederland

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. De wenselijkheid van het verbod is momenteel nog altijd onderwerp van discussie.

Documentaire over Mein Kampf

×