Dark
Light

Mein Kampf-verkoper uitgeroepen tot ‘liberaal van het jaar’

Auteur:
1 minuut leestijd
Mein Kampf - cc
Mein Kampf - cc

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, die afgelopen jaar voor de rechter moest verschijnen omdat hij het beruchte boek Mein Kampf had verkocht, is door de jongerentak van de VVD (de JOVD) uitgeroepen tot liberaal van het jaar.

Michiel van Eyck behaalde in november een succes in de rechtszaal. Het OM eiste een geldboete van 1000 euro, maar de rechter stelde dat de galeriehouder niet strafbaar was. De Amsterdammer had steeds aangegeven dat hij het verbod op de verkoop van Mein Kampf achterhaald vond, onder meer omdat het ideologische werk van Adolf Hitler via internet vrij verkrijgbaar is, en werd in zeker zin door de rechter in het gelijk gesteld.

De JOVD heeft nu besloten Van Eyck uit te roepen tot Liberaal van het Jaar, vanwege zijn “principiële strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen overheidscensuur”. JOVD-voorzitter Tom Leijte:

“Michiel van Eyck is met succes in verzet gekomen tegen de poging van de overheid om de verkoop van Mein Kampf te bestraffen. Hiermee heeft hij aangetoond dat het verbod volstrekt achterhaald is. We kunnen waanideeën als die van Hitler beter in de openbaarheid bestrijden dan ze wegdrukken naar duistere hoeken van de samenleving.”

De galeriehouder beschouwt de prijs als ondersteuning van zijn standpunt. Van Eyck:

“Het is geen taak van de overheid om te bepalen wat mensen mogen lezen. Objecten en teksten uit het verleden moeten niet verboden of weggestopt worden, maar moeten dienen als lesstof voor de toekomst.”


Eerder riep de JOVD bekende Nederlanders als Hans Teeuwen, Alexander Pechtold en Gerrit Zalm al eens uit tot Liberaal van het Jaar.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

×