Nederland krijgt Westerborkpad

Nederland krijgt Westerborkpad
In januari zal in Nederland een zogenaamd Westerborkpad geopend worden. Dit pad voert wandelaars in het spoor van de Jodenvervolging van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen.

Het pad is ontwikkeld door Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en zal officieel geopend worden op 27 januari 2012. Deze datum, de bevrijdingsdag van Auschwitz, is door de VN uitgeroepen tot een herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.- advertentie -
Hollandsche Schouwburg

Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

Het Westerborkpad komt voort uit de jaarlijkse Kamp Westerbork Wandeltocht. De nieuwe langeafstandswandeling loopt over een traject van ongeveer 320 kilometer en zal bestaan uit etappes van ongeveer tien kilometer. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

Om de deportatieroute die zoveel Joodse slachtoffers in de oorlogsjaren gedwongen aflegden in beeld te brengen, wordt zoveel mogelijk gelopen in de buurt van het treinspoor. Het traject neemt wandelaars mee langs oorlogsmonumenten, synagogen en andere locaties die ten aanzien van de Jodenvervolging in Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden.

Met een speciale wandelgids zullen de deelnemers geïnformeerd worden over de verschillende plaatsen.

Behalve bij Westerbork vinden er begin volgend jaar ook ook openingsactiviteiten plaats bij kasteel De Vananburg in Putten, de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam en Delta Wonen in Zwolle.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: