Nederland krijgt Westerborkpad

/
1 minuut leestijd

In januari zal in Nederland een zogenaamd Westerborkpad geopend worden. Dit pad voert wandelaars in het spoor van de Jodenvervolging van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen.

Het pad is ontwikkeld door Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en zal officieel geopend worden op 27 januari 2012. Deze datum, de Bevrijdingsdag van Auschwitz, is door de VN uitgeroepen tot een herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

Het Westerborkpad komt voort uit de jaarlijkse Kamp Westerbork Wandeltocht. De nieuwe langeafstandswandeling loopt over een traject van ongeveer 320 kilometer en zal bestaan uit etappes van ongeveer tien kilometer. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

“Om de deportatieroute die zoveel Joodse slachtoffers in de oorlogsjaren gedwongen aflegden in beeld te brengen, wordt zoveel mogelijk gelopen in de buurt van het treinspoor. Het traject neemt wandelaars mee langs oorlogsmonumenten, synagogen en andere locaties die ten aanzien van de Jodenvervolging in Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden.”

Met een speciale wandelgids zullen de deelnemers geïnformeerd worden over de verschillende plaatsen. Behalve bij Westerbork vinden er begin volgend jaar ook ook openingsactiviteiten plaats bij kasteel De Vanenburg in Putten, de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam en Delta Wonen in Zwolle.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie