Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2018

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17/18 >>>

Selectie week 16 (2018)

De Joodse bruiloft - Auke Zeldenrust (€ 20,00)De Joodse bruiloft. Een koffer vol oorlogsgeheimen

In 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger. Het feest kreeg een zeer donkere rand, want behalve het bruidspaar zou bijna niemand van de aanwezigen de oorlog overleven. In dit boek komen zij opnieuw tot leven. Enkele jaren nadat Barend Boers en Mimi Dwinger in Leeuwarden waren getrouwd, trokken ze samen de Pyreneeën over. Zo overleefden ze de oorlog – anders dan de meeste bruiloftsgasten. Na het overlijden van Mimi in 2007 kwam een rijkgevulde koffer tevoorschijn, met brieven, foto’s en, heel bijzonder, een film waarop ze allemaal te zien zijn.
Fragment: Een koffer vol oorlogsgeheimen
Meer informatie (+ de originele video) / bestellen

De Zonnekoning. Glorie en schaduw van Lodewijk XIV - Johan Op de Beeck (€34.99)De Zonnekoning – Johan Op de Beeck

Glorie en schaduw van Lodewijk XIV
Lodewijk XIV (1638 – 1715) is de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het onderontwikkelde en feodale Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Eeuwige roem verwierf Lodewijk XIV dankzij Versailles, wat hij omtoverde van een jachtslot tot een van grootste en mooiste kastelen ter wereld. Zijn boeiend levensverhaal biedt een wervelwind aan veldslagen, intriges, minnaressen, kunst, mysteries,…
Fragment: Lodewijk XIV erfde armetierig Frankrijk
Meer informatie (+ video) / bestellen

Het visioen van Constantijn. Een gebeurtenis die de wereld…

In dit boek vertellen Jona Lendering en Vincent Hunink het ware verhaal over de eerste christelijke keizer. In het Romeinse Rijk werden christenen vervolgd en ter dood veroordeeld. Volgens de verhalen kreeg keizer Constantijn in 312 een visioen, bekeerde hij zich tot het christendom, versloeg hij zijn vijanden en begon hij de kerk te begunstigen. Dit was het moment waarop de kerstening definitief begon en de grondslagen werden gelegd voor de latere, christelijke middeleeuwen. De auteurs laten zien dat dit verhaal niet helemaal klopt.
Interview: Een gebeurtenis die de wereld veranderde
Meer informatie / bestellen

Jodenvervolging in Nederland 1940-1945Jodenvervolging in Nederland 1940-1945 – Lou de Jong

Loe de Jong schreef het veel geprezen seriewerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Dit veertiendelige overzichtswerk verscheen in 30 boekbanden (inclusief bijlagen, commentaren en register)in de periode 1969 t/m 1994. Vanwege deze lange tijdspanne van een kwarteeuw. konden lezers geen helder en integraal beeld verkrijgen van het meest omvangrijke thema uit Loe de Jongs levenswerk: zijn analyse van de Jodenvervolging in Nederland. Daarom bundelt Uitgeverij Verbum in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, alle passages over de Jodenvervolging uit Het Koninkrijk in twee overzichtelijke banden.
Meer informatie / reserveer

Tuinen van Paleis Het Loo. Traditie en vakmanschapDe tuinen van Paleis Het Loo. Traditie en vakmanschap

Paleis Het Loo, gelegen aan de rand van Apeldoorn, is aan het eind van de 17de eeuw gebouwd als jacht- en zomerpaleis voor de Oranjes. De barokke tuinen zijn het symbool voor vorstelijke pracht en praal; ze speelden daarom een belangrijke rol in het sociale en maatschappelijke leven van vroegere bewoners.
Voorpublicatie: De tuinen van Paleis Het Loo
Meer informatie / bestellen

Persoonlijke herinneringenPersoonlijke herinneringen – Ruud Lubbers

Hij was ondernemer, minister van Economische Zaken, Tweede Kamerlid, minister-president van drie kabinetten, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen en minister van staat. Van 1982 tot 1994 leidde hij ons land op robuuste en oplossingsgerichte wijze door de crisisjaren. Maar wie is Ruud Lubbers eigenlijk?
In dit boek maakt de voormalig premier van Nederland aan het eind van zijn leven de stand op. Voordat hij tot een slotsom komt, neemt Ruud Lubbers de lezer in vogelvlucht mee door zijn leven. Dat doet hij op een reflectieve, poëtische, oprechte en dikwijls humoristische wijze.
Meer informatie ( + video) / bestellen

De Prins - Willem van Oranje, 1533-1584De Prins. Willem van Oranje, 1533-1584

Wie was Willem van Oranje? Tijdgenoten beschreven hem als charmant, vrolijk en diplomatiek. Hij was iemand die graag de leiding nam, maar uit later onderzoek kwam naar voren dat hij daarbij fouten maakte. Hij kon berekenend zijn en zelfzuchtig. Voor ‘De prins. Willem van Oranje, 1533-1584’ werden nooit eerder gebruikte bronnen onderzocht: in Duitse archieven vond Ronald de Graaf de persoonlijke correspondentie tussen Willem van Oranje en zijn boezemvriend, Günther van Schwarzburg.
Voorpublicatie: ‘Sainct Nicolas!’, de standaardvloek van Willem van Oranje
Meer informatie / bestellen

Nepnieuws - Een wereld van desinformatieNepnieuws. Een wereld van desinformatie

Wil de mensheid bedrogen worden? Je zou het haast zeggen nu we dag aan dag om de oren worden geslagen met waarschuwingen tegen nepnieuws. Wij zouden ons massaal om de tuin laten leiden door geraffineerde fantasten, die bots, facebookpagina’s en zelfs de traditionele media gebruiken om ons om de tuin te leiden. En iedereen is een willig slachtoffer. Behalve de reeds gewaarschuwde mensen die hun zorgen met u delen. Of zijn zij zélf de verspreiders van nepnieuws?
Bespreking: Nepnieuws is van alle tijden
Meer informatie / bestellen

De God van GalileaDe God van Galilea. Hoe een verboden religie de wereld…

De onstuitbare opkomst van het christendom tijdens de eerste vier eeuwen van onze jaartelling is de grootste culturele revolutie die de wereld ooit heeft gezien. Wat begon met een timmermanszoon en een paar vissers, groeide uit tot een veenbrand van persoonlijk beleden geloof, die het Romeinse rijk in alle opzichten ondermijnde. Twee ideologieën botsten radicaal op elkaar. Aan de ene kant die van millennia oude waarden, gebaseerd op macht: keizers en koningen heersten als bijna-goden over hun onderdanen, meesters over hun slaven, mannen over hun vrouwen. Oorlog was normaal en het afslachten van overwonnenen acceptabel en nuttig.
Meer informatie / bestellen

Indisch leven in Den Haag, 1930-1940Indisch leven in Den Haag, 1930-1940

Onder zijn pseudoniem Melis Stoke schreef Herman Salomonson (1891-1942) in de jaren dertig in het weekblad De Indische Verlofganger driehonderd columns over de lotgevallen van ‘Indische mensen’ in Den Haag. Omdat ze ook nu nog zeer lezenswaardig zijn, worden er in dit boek vijftig heruitgegeven, met inleiding en commentaar. Al hadden de oud-Indischgasten, tot wie Salomonson zelf behoorde, zich weer moeten aanpassen aan de moederlandse zeden en gewoonten, de Indische ervaring raakten ze nooit meer kwijt.
Meer informatie / bestellen

De spoken van VisegrádDe spoken van Visegrád – Ivo van de Wijdeven

De spoken van Visegrád beschrijft de turbulente gebeurtenissen in Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis die in West-Europa zo goed als vergeten is, weggedrukt door de communistische tijd, maar in die landen zelf nog nauwelijks is verwerkt en de grondslag vormt voor het huidige denken over de toekomst.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17/18 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×