Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21) – 2023

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

Selectie week 21


  • Adel en ridderschap in Utrecht

    Adel en Ridderschap in Utrecht is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken. De Lotgevallen van de adel zijn bepaald door oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises, maar ook door tijden van vrede en voorspoed.

    Bekijk boek



  • Ambiorix tegen Caesar

    De feiten en de mythe
    Historicus Robert Nouwen ontrafelt met bijna chirurgische precisie feiten en mythe. De auteur laat er alvast geen twijfel over bestaan: in Ambiorix’ verhaal versmelten historische feiten van twee millennia geleden met romantische fantasieën uit de negentiende eeuw toen het nog jonge België behoefte had aan nationale helden.

    Bespreking: Ambiorix tegen Caesar: de feiten en de mythe

    Bekijk boek



  • De Arabische veroveringen

    De verspreiding van de Islam en de eerste kalifaten
    In ‘De Arabische veroveringen’ vertelt Justin Marozzi hoe de Arabieren na de dood van Mohammed in 632 tot de ineenstorting van het kalifaat in 750 een rijk veroverden dat bijna zo uitgestrekt was als eerder dat van Rome. Op het hoogtepunt omvatte het Arabië, Syrië, Perzië, het huidige Pakistan, Egypte, de Maghreb en Iberië. De culturele bloei van het jonge islamitische rijk maakte het een van de meest verfijnde beschavingen ooit. Kunsten en wetenschappen floreerden. Tegelijkertijd werd daarvoor een hoge prijs betaald.

    Bekijk boek



  • De vrouwen van Hendrik de Jong

    1893: Scotland Yard verdenkt de Nederlandse Hendrik de Jong ervan de nog steeds gezochte Jack the Ripper te zijn. Hoe weet hij vrouwen in Amsterdam, Gent, Londen en Boston aan zich te binden? En wie zijn deze vrouwen – die hij al dan niet laat verdwijnen? De Jong blijft ongrijpbaar tot in de rechtszaal. Het publiek smult van de berichtgeving in de pers en probeert een glimp van hem op te vangen. Maar alleen zijn slachtoffers weten wie de man met de indringende, bijna witte ogen werkelijk is.

    Bekijk boek



  • De gevaarlijkste man ter wereld

    De CIA, de NSA, MI6 en de Mossad: allemaal zijn ze op zoek naar die ene geheimzinnige wapenhandelaar. Bloedstollende true crime, van de auteurs van ‘Panama Papers’. De FBI heeft een prijs op zijn hoofd gezet: vijf miljoen dollar. Al twee keer werd hij aangeklaagd en veroordeeld. Er is alleen één probleem: niemand kan hem vinden. De geheimzinnige Karl Lee, een alias van Li Fangwei, houdt zich ergens in China verborgen. Het lijkt erop dat hij machtige vrienden heeft in de Volks republiek. Li is een gewetenloze wapenhandelaar.

    Bekijk boek



  • Dineren in Rome

    Een geschiedenis van de Romeinse wereld in één maaltijd
    Onder het genot van een typisch Romeinse maaltijd in een klassiek Romeins restaurant neemt de auteur ons mee op een culinaire reis. Gerecht voor gerecht, door de wereldgeschiedenis en de culinaire geschiedenis van De Eeuwige Stad. Dit is het verhaal over hoe een klein dorp op een onwaarschijnlijke plaats het centrum werd van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gekend. We leren welke rol tarwe en zout speelden in die transformatie, hoe de smaak van gegrild vlees ertoe bijdroeg dat we mens werden, wat er schuilgaat achter de milde buzz van een halve fles wijn; we ervaren de zuurzoete smaak van maffia en slavernij in een citroensorbet en gaan mee op jacht naar het originele recept voor pasta carbonara.

    Bekijk boek



  • Gustav Mahler, De Joodse vreemdeling

    De geniale componist en dirigent Gustav Mahler was Joods. Zijn Joodse achtergrond bepaalde zijn leven in het door antisemitisme gekenmerkte tijdperk van de fin de sie?cle. Mahler ervoer het virulente antisemitisme uit die tijd als een loden last. Door het antisemitisme werd zijn carrie?re belemmerd en werd zijn werk als minderwaardig beschouwd. Zoals Mahler vaak memoreerde, voelde hij zich overal een vreemdeling, nergens gewenst.

    Bekijk boek



  • Het tij tegen

    De democratische rechtsorde als fundament
    Meer dan een halve eeuw was Herman Tjeenk Willink direct betrokken bij ontwikkelingen in en rond de overheid: als publieke ambtsdrager, als maatschappelijk bestuurder, als kritische beschouwer. Hij werd niet moe erop te wijzen dat de overheid in haar beleid én functioneren moet voldoen aan de eisen van democratie en recht. Die bieden burgers zekerheid: de zekerheid dat ieder zijn zegje kan doen en wordt gehoord, de zekerheid dat ieder gelijk is voor de wet en rechtsbescherming geniet, de zekerheid dat de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij moet doen.

    Bekijk boek



  • King

    Het leven van Martin Luther King
    King, de eerste grote biografie van Martin Luther King jr. in meer dan veertig jaar, is gebaseerd op jarenlang onderzoek, honderden interviews en duizenden niet eerder gepubliceerde documenten, waaronder een grote hoeveelheid geheim materiaal van de FBI.

    Bekijk boek



  • Mijn moeder zou het oorlog noemen

    Waarom in Rusland bijna niemand meer zijn mond durft open te doen
    Op 7 oktober 2006 werd schrijver, mensenrechtenactivist en journalist van Novaya Gazeta Anna Politkovskaja vermoord in de lift van haar huis. Ze offerde haar leven op voor de vrijheid en haar nagedachtenis is levendiger dan ooit. Haar dochter Vera was 26 en in verwachting toen haar moeder werd vermoord. In zekere zin wist ze dat haar moeder jong zou sterven.

    Bekijk boek



  • Rottumeroorlog

    Op een kleine stukje natuurgebied met een oppervlakte van 2.5 km2 verwachtte men eind jaren 30 van de vorige eeuw weinig dreiging van de op handen zijnde oorlog. Maar omdat Rottumeroog vlak bij het Duitse eiland Borkum ligt, was al in april 1939 de Nederlandse marine gestationeerd op het eiland en voegden in september 1939 een aantal mannen van de infanterie zich bij deze groep. Op 10 mei 1940 was dan toch zover: vanuit het eiland Borkum werd Rottumeroog met een aantal bewapende boten ingelijfd door de Duitse bezetters.

    Bekijk boek



  • Stil in mij

    Overleven bij de nonnen
    In dit boek vertellen tientallen vrouwen hun schokkende verhaal van seksueel misbruik en fysiek en psychisch geweld door nonnen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Auteurs Esther Verhoef en Daniëlle Hermans interviewden tientallen slachtoffers om hun persoonlijke ervaringen uit eerste hand te kunnen optekenen.
    Bespreking: Overleven bij de nonnen

    Bekijk boek


<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

×