Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23 >>>

Selectie week 22


  • Autobiografie van een flat

    Otto de Kat kocht de flat van zijn allang overleden ouders terug. Zij kwamen daar in 1941 te wonen, midden in de oorlog, in een gebombardeerd Rotterdam. Hij werd er na de oorlog geboren en groeide er op. Nu richt hij de flat opnieuw in, en in alle kamers stuit hij op herinneringen, oude geschiedenissen en soms nieuwe inzichten. De Kat duikt onder in de microkosmos van zijn gezin.

    Fragment: Een nieuw gezin in gebombardeerd Rotterdam

    Bekijk boek



  • Boerencultuur

    Hoe het platteland verdwijnt uit onze herinnering
    Patrick Joyce vertelt het verhaal van een wereld die zesduizend jaar lang de ruggengraat van de menselijke geschiedenis vormde: de wereld van de boeren. Door verstedelijking, industriële landbouw en veeteelt en de klimaatcrisis dreigt nu de eeuwenoude kennis van het land verloren te gaan.

    Fragment:

    Bekijk boek



  • De Bagdad-Berlijnexpress

    We stellen ons het Midden-Oosten voor als een regio vol oorlog en chaos. Maar er rijdt ook nog een trein doorheen, over een Europese spoorlijn van ruim een eeuw oud – aangelegd door Duitsers, Britten en Fransen die op zoek waren naar olie, oudheden en onontgonnen land. Hoe werkt het koloniale verleden door in het Irak en Syrië van nu? In De Bagdad-Berlijnexpress reist Ana van Es langs dit spoor, vanaf de Perzische Golf, door het voormalige kalifaat van IS.

    Bekijk boek



  • De canon van het Nederlandse protestantisme

    De Canon van het Nederlandse protestantisme onder redactie van Marusja Aangeenbruggeeft een overzicht van het protestantisme in Nederland. Hoe herken je een protestants kerkgebouw? Waarom dragen de meeste predikanten een toga? Welk snoep is het populairst tijdens de preek? Wat wordt bedoeld met het zogenaamde avondmaal? Deze en tal van andere typisch protestantse kwesties komen aan de orde in deze protestantse canon.

    Fragment: Een paar eeuwen kerkscheuringen in vogelvlucht

    Bekijk boek



  • De droom van Den Haag

    De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde
    Moderne wapens, internationale conflicten en toenemend wantrouwen vormden aan het einde van de negentiende eeuw een gevaarlijk huwelijk. Om die dreigende geweldsspiraal te beteugelen kwam in 1899 en 1907 een bont gezelschap van diplomaten, juristen en activisten bijeen in Den Haag.

    Bekijk boek



  • Four Shots in the Night

    A True Story of Spies, Murder, and Justice in Northern Ireland
    De periode vanaf eind jaren zestig tot 1998 wordt in de politieke geschiedenis van Noord-Ierland doorgaans aangeduid als the Troubles. Sektarisch geweld tussen de Irish Republican Army (IRA) of afsplitsingen daarvan en protestante paramilitairen eiste duizenden slachtoffers, waaraan pas een eind kwam toen de strijdende partijen in 1998 de Good Friday Agreement ondertekenden.

    Bespreking: Britten infiltreerden op grote schaal (en succesvol) in de IRA

    Bekijk boek



  • Het antisemitisme van de NSB

    Dat de NSB een antisemitische organisatie was, wordt door maar weinigen ontkend. Wel bestaan er verschillende meningen over de aard en ernst van de Jodenhaat in de NSB-politiek. Zo schreef een historicus dat het ‘ongenuanceerd is om Anton Musserts beweging zonder meer antisemitisch te noemen’ en beoordeelde een socioloog de NSB-opvattingen als ‘mild antisemitisch’.

    Bespreking: De NSB was helemaal niet ‘gematigd antisemitisch’

    Bekijk boek



  • Het D-day complot (roman)

    Vanaf de zomer van 1943 worden in Engeland voorbereidingen getroff en voor de invasie van West- Europa. De ware plannen zijn slechts bij enkelen bekend, maar de Duitsers doen er alles aan om erachter te komen wáár en wanneer het zover zal zijn. In het diepste geheim wordt Operatie Fortitude ontwikkeld, een geniaal plan om Berlijn ervan te overtuigen dat de invasie niet in Normandië maar in Calais, of zelfs in Noorwegen zal plaatsvinden.

    Bekijk boek



  • Hoe herken ik een fascist

    Umberto Eco was een Europeaan in hart en nieren. De oorlog in Oekraïne en het steeds verder naar een totalitaire staat afglijdende Rusland zou hij met pijn in het hart hebben aanschouwd. Maar hij zou waarschijnlijk ook op alle mogelijke manieren van zich hebben laten horen en zich volop hebben ingezet voor vrede. In Hoe herken ik een fascist, een selectie van drie belangrijke essays, weerklinkt Eco’s immer kritische stem.

    Bekijk boek



  • Rombout Verhulst 1624-1698

    Beeldhouwer in de lage landen
    De kunsten beleefden in de Republiek der Verenigde Zeven Nederlanden in de zeventiende eeuw een onbetwistbaar hoogtepunt. Rombout Verhulst (Mechelen 1624 – Den Haag 1698) was in deze periode de belangrijkste beeldhouwer in de Republiek. Deze rijk geïllustreerde biografie geeft een compleet overzicht van zijn werk.

    Bespreking: Een Rembrandt in 3D? De perfecte beeldhouwwerken van Rombout Verhulst

    Bekijk boek



  • The Beatles

    1963, het begin van Beatlemania
    In dit boek maakt onderzoekjournalist Ken McNab de lezer, maand na maand, deelgenoot van het ontstaan van Beatlemania. In het vroege voorjaar van 1963 staan de dan nog onbekende John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr aan het begin van hun long and winding road naar wereldfaam. Later dat jaar leiden hun eerste hits tot taferelen die men in Engeland nog niet eerder had meegemaakt.

    Bekijk boek



  • Verhalen van de natuur

    Dit boek bevat twintig meeslepende verhalen over geschiedenis, heden en toekomst van de natuur, bijeengebracht door Hans Mulder. De thema’s van de verhalen – verzameld, benoemd, veranderen, verweven en verdwenen – zijn ontleend aan de tentoonstelling De roep van de o’o: Natuur onder druk in het Allard Pierson in Amsterdam.

    Fragment: Geschiedenis van de vis (en de zeemeermin?)
    Bespreking: Eeuwenlang voelden mensen zich verheven boven de natuur

    Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×