Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>
Selectie week 39
80 jaar oorlog – Gijs van der Ham
In 80 jaar oorlog beschrijft historicus Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg België, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten.
Voorpublicatie: Was de Tachtigjarige Oorlog een overwinningsverhaal?
Meer informatie / bestellen
Eigendomsstrijd – Karwan Fatah-Black
‘Eigendomsstrijd’ van historicus Karwan Fatah-Black is een helder en toegankelijk boek dat nieuwe inzichten biedt in het debat over het Nederlands slavernijverleden. Het beschrijft de geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname. In de straten, huizen en erfjes van Paramaribo was de controle van de slavenhouder moeilijk vol te houden. Daar begon een vrije groep de fundamenten van een eigen gemeenschap te leggen.
Voorpublicatie: Frimangron en de fundamenten van de vrije Surinaamse…
Meer informatie / bestellen
Napoleon. De man achter de mythe – Adam Zamoyski
Over niemand is meer geschreven dan Napoleon Bonaparte, de man die zich tot keizer van de Fransen liet kronen, het gezicht van Europa voorgoed veranderde en eindigde als balling op Sint-Helena. Toch hebben ook serieuze historici zich niet weten te onttrekken aan vooroordelen. De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn kritisch en ook in andere landen wordt hij gevormd naar het beeld dat het beste past in de eigen geschiedenis. In dit boek ontrafelt meesterhistoricus Adam Zamoyski het verleden op zoek naar de echte Napoleon – niet de supermens, maar de man.
Meer informatie (+video) / bestellen
De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek
De collectie van de Koninklijke Bibliotheek bevat meer dan zeven miljoen boeken, tijdschriften, brieven en archieven uit twaalf eeuwen. De collectiespecialisten van de KB hebben zich laten inspireren door de Canon van Nederland om vijftig topstukken uit die enorme verzameling te presenteren. Door vijftig vensters van de Nederlandse geschiedenis valt de blik nu eens op een beroemd handschrift, dan weer op een onbekende brief, op een luxueuze atlas of op een bijzonder kinderboek.
Bespreking: De Canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek
Meer informatie / bestellen
Linea recta naar het eind van je Latijn (En een beetje Grieks)
Waarom verklaart de naam Antarctica dat er per definitie geen ijsberen op de zuidpool wonen? Hoe kan het dat de ‘zeven’ uit september, de ‘acht’ uit oktober en de ‘tien’ uit december er steevast twee maanden naast zitten? En zie je dat ‘continent’, het vasteland, heel dicht ligt bij ‘incontinent’, voor mensen die het niet meer zo goed vast kunnen houden? Latijn en Grieks, ofschoon al eeuwen uitgestorven, zijn onmiskenbaar aanwezig in de Nederlandse taal. En als je de klassieke oorsprong van woorden kent, dan snap je hun betekenissen niet alleen, maar vóel je ze ook. En daar heb je het: taalgevoel.
Meer informatie / bestellen
Sovjetsferen – Willem de Boer
Tastbaar verleden in Moldavië, Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland
Weinig gebeurtenissen hebben de wereld in de laatste decennia zozeer veranderd als de ineenstorting van de Sovjetunie. Vanaf 2004 reisden fotografen Willem de Boer en Justin Kroesen regelmatig naar Moldavië, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, de voormalige Europese Sovjetrepublieken die niet tot de Europese Unie zijn toegetreden.
Bespreking: Sovjet-Unie herleeft in sfeerfoto’s
Meer informatie / bestellen
Ver-geet-mij-niet – Bart van Es
Over het verborgen leven van een Joods meisje
Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit, het verhaal over het jonge Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is haar verhaal? En wat veroorzaakte die diepe breuk? Een verhaal over tegenstrijdigheden – over grote moed en vrijgevigheid, maar ook over verkeerde intenties en diepe wonden.
Meer informatie / bestellen
De opstand in de Nederlanden – Anton van der Lem
Voor elke Nederlander en Vlaming die in dit herdenkingsjaar snel wil achterhalen waar de Tachtigjarige Oorlog precies over ging, is dit het perfecte boek. De kern van de strijd lag in drie fundamentele rechten: vrijheid van godsdienst en geweten, recht op zelfbeschikking en recht op inspraak. Vanuit deze actualiteit weet Anton van der Lem een ingewikkelde geschiedenis in kort bestek helder te presenteren en te illustreren met afbeeldingen.
Meer informatie (+ video) / bestellen
De voedselcommissaris – Kees Tukker
‘De voedselcommissaris’ van Kees Tukker is een indringende reconstructie van de dilemma’s in het leven en werk van een topambtenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een voorwoord van Ad van Liempt. Jan Groen Tukker hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden onderduikers aan eten, maar had tegelijkertijd de nazi’s nodig om zijn provinciale organisatie van voedselopslag en -distributie vrij te houden van Duitse inmenging en NSB-invloeden. In de ogen van sommigen was hij een held, anderen gaven hem na de oorlog aan als collaborateur.
Meer informatie (+ video) / bestellen
Herfsttij der Middeleeuwen (Jubileumeditie)
In deze gebonden, rijk geïllustreerde jubileumuitgave van “Herfsttij”, een van de grootste geschiedwerken ooit verschenen, kan de lezer bij de tekst de kunstwerken zien die door Johan Huizinga genoemd worden. Naast de bekende meesterwerken van Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en tijdgenoten zijn ook de door hem gebruikte literaire werken met miniaturen uit de handschriften afgebeeld. Zoveel mogelijk wordt in beeld gebracht, waardoor het boek meer dan 300 illustraties bevat.
Meer informatie / bestellen
Angst. Trump in het Witte Huis – Bob Woodward
Hij volgde al acht Amerikaanse presidenten, van wie er één, Nixon, door zijn onthullingen, moest aftreden; maar nooit eerder schreef de gelauwerde journalist Bob Woodward zo vernietigend over een zittende Amerikaanse president als over Donald Trump in Angst. Aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen beschrijft Woodward de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis, en de bizarre manier waarop de president besluiten neemt over binnen- en buitenlandse kwesties.
Meer informatie / bestellen
Tussen honger en zwaard
Dat de Nederlanders in de zeventiende eeuw in Azië aan een koloniaal rijk bouwden weet iedereen. Het is minder bekend dat hetzelfde ook in het Atlantische gebied gebeurde. In Tussen honger en zwaard laat Wim Klooster zien dat het Atlantische imperium van de Republiek een grote verscheidenheid aan regio’s omvatte: de Afrikaanse Goudkust, eilanden in het Caribisch gebied, een lange strook langs de Noordamerikaanse oostkust en Brazilië. Dit imperium kwam tot stand met behulp van Afrikanen, Inheemsen en allerlei Europeanen.
Meer informatie / bestellen
Bijbelse miniaturen – Carel ter Linden
Bijbelse verhalen zijn van grote invloed geweest op onze cultuur, meer dan veel mensen beseffen. Ze zijn niet het exclusieve bezit van de kerk, maar behoren tot het cultureel erfgoed van onze samenleving. In Bijbelse miniaturen laat Ter Linden op een boeiende en verrassende manier de verborgen boodschappen zien van deze oude verhalen, die hun betekenis voor ons leven en de wereld van vandaag nergens verloren hebben.
Meer informatie / bestellen